Festival aan de Dommel

De achterplaats van Kasteel Geldrop verandert op 17 en 18 augustus aanstaande in een groot podium. Die twee dagen worden er op het terrein enkele muzikale noten gekraakt tijdens het Festival aan de Dommel. De organisatie is in handen van Stichting Kasteel Geldrop en Stichting Vrienden van Kasteel Geldrop.

Met het festival willen de beide gastheren iedereen de gelegenheid bieden om eens (op een andere manier) kennis te maken met het kasteel en de tuinen. Het festival zal daarom kleinschalig, laagdrempelig en uitnodigend zijn, waarbij de kwaliteit hoog in het vaandel staat. De aanleiding voor het muzikale feestje is de nagenoeg afgeronde restauratie van het kasteel. Volgens Toon van Engelen, voorzitter van de Stichting Kasteel Geldrop, is dat het moment om de bakens te verzetten.

Over het programma willen de voorzitters nog niets kwijt. Maar het ziet er volgens Van Engelen en Donders veelbelovend uit. Noteer dus vast in uw agenda: Festival aan de Dommel op 17 en 18 augustus in en rond Kasteel Geldrop.

Eeuwenlang is Kasteel Geldrop in het bezit geweest van adellijke families en was het moeilijk voor de bewoners van Geldrop om het gebouw en de tuinen te bezoeken. Hier kwam verandering in het jaar 1974 toen het kasteel en het omliggende landgoed in het bezit kwamen van de toenmalige gemeente Geldrop. Zij deed dit in 1996 over aan de Stichting Kasteel Geldrop. Deze stichting heeft als doel het kasteel in stand te houden en ten goede te laten komen aan de bewoners van Geldrop-Mierlo.

André Donders, voorzitter van de Stichting Vrienden van Kasteel Geldrop: “Met het kasteel hebben we in Geldrop-Mierlo goud in handen. Menig gemeente zou willen dat ze zo’n monument binnen hun grenzen hebben. Onze taak is niet alleen zo’n gebouw te conserveren, maar er zeker ook gebruik van te maken. Met het muziekfestival geven we daartoe een aanzet. En als het een succes is, willen we proberen dit jaarlijks te organiseren.”

Beide voorzitters noemen het festival geslaagd als de bezoekers het naar hun zin hebben gehad en tevreden naar huis keren. Ze moeten er een goed gevoel aan overhouden, zodat ze hun beleving met anderen delen. Donders en Van Engelen hopen dat de kreet “In augustus moet je in Geldrop bij het muziekfestival zijn” vaste voet aan de grond krijgt.