Wereldwinkel Geldrop viert veertigjarig bestaan

Wereldwinkel Geldrop bestaat veertig jaar. Begonnen in 1973 vanuit een omgebouwde garage, inmiddels al weer jarenlang gevestigd in het centrum van Geldrop. Veel is er in de loop der jaren anders geworden, sommige dingen zijn nog net zo als veertig jaar geleden. Zo draait de Wereldwinkel volledig met vrijwilligers en worden er projecten in ontwikkelingslanden gesteund. Wereldwinkel Geldrop viert het veertigjarig bestaan met een feestelijke dag op zaterdag 11 mei.

Op 22 januari 1973 werd de Stichting Wereldwinkel Geldrop opgericht. Het oprichtingskapitaal bedroeg vijftig gulden. Men begon vanuit een omgebouwde garage van pastoor Vriens met de verkoop van koffie en rietsuiker. Er volgden meerdere verhuizingen, vaak kreeg de Wereldwinkel onderdak in een slooppand.

Assortiment
Het assortiment breidde al snel uit. Levensmiddelen, houten speelgoed, cadeauartikelen. “Jarenlang hadden we bij elk product een folder over het product en het land waar het vandaan kwam, we hadden toen een heel rek vol met folders”, vertellen de vrijwilligers. Bewustwording heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de Wereldwinkel. “Met name in de beginjaren waren we heel maatschappij bewust. Het ging over internationale ontwikkelingssamenwerking en eerlijke verdeling.” Eerlijke handel is anno 2013 nog altijd een belangrijk aspect. De vrijwilligers van Wereldwinkel Geldrop: “we zijn van een actiegroep uitgegroeid tot een idealistische cadeauwinkel, we zijn nu meer een handelspartner.”

Het assortiment in de winkel is groot. Van sieraden en stroopwafels tot Tibetaanse noedels en handgeweven hangmatten uit India.

Kleding
Uniek is de Geldropse Wereldwinkel door de verkoop van tweedehands kleding. Gebruikte kleding wordt ingezameld en via de winkel verkocht. “Met de opbrengst van de kledingverkoop steunen we twee vaste projecten: de stichting Samenwerking Geldrop-Burkina Faso en Pandipieri in Kisumu Kenia. Naast de steun aan deze projecten gebruiken we een deel van de opbrengst om de huur te kunnen betalen.”

Feestdag
Wereldwinkel Geldrop viert het veertigjarig bestaan met een feestelijke dag op zaterdag 11 mei, World Fair Trade Day. De winkel in de Langstraat is de hele dag open en in de middag is er muziek. Miguel Osorio & La Parranda komen naar Geldrop voor een optreden. Miguel Osorio is een Colombiaanse zanger, componist en accordeonist. Met zijn band La Parranda speelt Miguel Osorio Afro-Colombiaanse dansmuziek genaamd Vallenato – met de accordeon in de hoofdrol – gemixed met elementen uit popmuziek en cumbia van de Caraïbische kust. Miguel speelt in Geldrop zowel akoestisch als versterkt.

Verder zijn er heel de middag hapjes en drankjes uit de eigen winkel. In de week voor de feestdag zijn er speciale aanbiedingen en acties in de Wereldwinkel.

Wereldwinkel Geldrop is gevestigd aan de Langstraat 30.