Kill Your Darlings

Kill Your Darlings Eindexamenleerlingen Strabrecht College exposeren in Van AbbemuseumEindexamenleerlingen Strabrecht College exposeren in Van Abbemuseum.

Iedereen moet zo nu en dan zijn (on)hebbelijkheden opzij zetten om zo nieuwe en originele wegen in te kunnen slaan. Dit is precies wat zo’n 120 vmbo-t, havo- en vwo-leerlingen van het Strabrecht College te Geldrop gedaan hebben in Kill Your Darlings. Deze leerlingen met de beeldende vakken tekenen of handvaardigheid in hun eindexamenpakket exposeren in mei hun eindexamenwerk in de Studio van het Van Abbemuseum. Hun werken zijn geïnspireerd door kunstwerken uit de collectie van het museum.

De opening van de expositie Kill Your Darlings vindt plaats op donderdag 2 mei 2013 om 17.00 uur in het Van Abbemuseum in Eindhoven, inloop vanaf 16.30 uur. De tentoonstelling is tot en met 26 mei te bezichtigen.

Bijna vijf jaar geleden zijn de cultuurdocenten van het Strabrecht College en het Van Abbemuseum gestart met het samenwerkingsproject, de voorgaande vier edities onder de titel In Juxtapositie/Remake. Onder de titel “Kill Your Darlings” worden nu nieuwe creatieve wegen ingeslagen.

Proces
Het startpunt voor de leerlingen was het maken van een “combinary”. In deze online game van het Van Abbemuseum zochten de leerlingen drie werken van de museum-collectie uit die zij bij elkaar vinden horen en moesten ze verwoorden waarom ze deze keuze maakten. Deze keuzes en bijbehorende toelichting zijn te vinden in de catalogus die hoort bij de expositie. Hierna gingen de leerlingen aan de slag om zelf een vierde werk te maken dat erbij past. Zo maken ze het kwartet compleet.

(Virtueel) museumbezoek
De leerlingen hebben tijdens een rondleiding en gesprekken met museummedewerkers in het Van Abbemuseum inspiratie opgedaan. Daarnaast hebben ze de collectie leren kennen via Combinary.

Loes Janssen, Publieksbemiddeling van het Van Abbemuseum hierover: “Het is fantastisch om te zien dat de online game Combinary tot zoveel inspiratie heeft geleid. Iedere leerling heeft een eigen verhaal gecreëerd met kunstwerken uit onze collectie en dit verhaal ontwikkelt zich verder in het eigen gemaakte werk.”

De expositie Kill Your Darlings is van 2 t/m 26 mei 2013 te zien in de Studio van het Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De eerste donderdag van de maand is het museum open tot 21.00 uur met vanaf 17.00 uur gratis toegang.