Met de scoot door de Coevering

Omdat ik aan het revalideren ben na een knieoperatie rijd ik tijdelijk in een scootmobiel. Iemand vroeg me naar aanleiding daarvan of ik eens wilde kijken hoe toegankelijk de Coevering is voor de scoot. Op een droge maar ietwat grijze dag ben ik op pad gegaan.

Via het Oranjeveld kwam ik bij de Reinoutlaan de wijk in. Ik dacht laan we eens de stoep pakken. Die moet tenslotte rolstoelvriendelijk zijn, niet waar. Dus ik rij keurig via het rolstoelopritje de stoep op. En dat was steil!!! Dus vervolgens klap ik bijna met mijn hoofd op het stuur, tja er zit geen airbag in een scoot, al dacht ik dat wel bijna nodig te hebben. Maar goed, ik was op de stoep. Het voetpad is wat hobbelig, maar goed te doen. Binnen notime sta ik voor 2 hekjes waar ik met de scoot absoluut niet door kan. Gelukkig was er een grasveldje naast waardoor ik om de hekjes heen kon rijden, ook weer opgelost.

Bij de oversteek dook het volgende probleempje op: wederom een rolstoelafrit maar zo steil dat mijn krukken uit hun stokkenhouder vlogen en op de grond belanden. Afijn ze, met behulp van een buurtbewoner snel weer teruggezet. Daarna aan de andere kant van de weg het opritje weer op om daar het gevoel te hebben dat ik als een raket afgeschoten wordt. Maar ik zat nog in mijn stoel. Over de hobbelige stoep kwam ik aan bij de ommuurde tuinen, waar je dus absoluut niet kunt zien of er iemand aan de andere zijde aan komt. Ik had mazzel, niemand omver gereden.

Met wat moeite ben ik dan veilig aangekomen bij het winkelcentrum. Het decoratieve hout dat tussen de bomen, dat voor en naast het winkelcentrum is geplaatst, is best leuk, maar als het nat is kan je lelijk slippen met een scoot. En op sommige plaatsen staan de bomen en/of betonnen blokken zo dicht bij elkaar dat het niet mogelijk is om er, met goed fatsoen, op de scoot langs te komen. Kom je dan het winkelcentrum in dan moet je maar hopen dat de vloer niet nat is want dan kan je ook weer lelijk slippen.

In het winkelcentrum ben ik de Jumbo gaan inspecteren. Je kan er goed naar binnen, en als er niet teveel vakkenvullers de weg blokkeren met hun voorraad karren, zijn de paden goed te rijden. Het personeel is vriendelijk en altijd bereid iets voor je te pakken.

Aangekomen bij de vriezer wilde ik graag een zak groente pakken die achter glazen deuren zit. Das mooi want dat is energiezuinig. Maar probeer eens in het hoekje, zittend in een scoot een deur open te maken en je groente er uit te halen. Dat gaat dus niet. Maar op mijn, waarschijnlijk iets te luide Tggg, reageerde direct een aardige dame die me heeft geholpen. Fijn, kan ik door naar de kassa.

De paden van de kassa zien er best breed uit. Dus ik achter aangesloten, mijn spullen op de band gelegd. Toen ik bijna aan de beurt was kwam ik er achter dat mijn scoot wel 3 cm te breed is. Ik moest via de invalidekassa. Nooit aan gedacht. Dus de spullen weer in de mand en maar weer achter aansluiten. Direct nadat mijn voorganger klaar was werd ik door een personeelslid geholpen, zij zette de boodschappen op de band en deed ze voor me in een tas en weer in de mand.

Gelukkig, ik had boodschappen gedaan, op naar huis. Nu valt het op dat de meeste mensen erg behulpzaam zijn, een enkeling heeft haast en springt nog even snel voor je scoot zodat je ze bijna aanrijd. Maar ja, dat is dan hun probleem. Na de les van de heenweg ben ik terug gegaan over de weg, reed een stuk gemakkelijker, dat kan ik wel zeggen. Kan je ook harder rijden, want ja op de stoep moet je stapvoets rijden. Geheel ongedeerd maar een ervaring rijker ben ik weer thuis aangekomen.

Ik heb nu echt bewondering gekregen voor iedereen die op een scoot of in een rolstoel rijd. Nederland lijkt dan heel rolstoeltoegankelijk maar in de praktijk is mij dit hard tegen gevallen. Waar ik wel heel blij van geworden ben is dat heel veel mensen klaar staan om je te helpen als dit nodig is. Kortom, mijn conclusie is dat aan de toegankelijkheid van de Coevering voor scoot gebruikers nog wel iets gedaan mag worden. Maar wat betreft de bewoners………Niks mis mee, gewoon lieve en behulpzame mensen.

Groetjes Sofia