Inloopavond over Strabrechtse Heide bij IVN Geldrop

Op woensdag 6 maart om 20 uur houdt gepensioneerd docent Jan van de Mortel op uitnodiging van IVN Geldrop een presentatie over de Strabrechtse Heide. Belangstellenden zijn vanaf 19.45 uur welkom in natuurinformatiecentrum “De Paardestal” in de Geldropse kasteeltuin. Toegang gratis, vol is vol.

De Strabrechtse Heide is een van de gebieden waar Jan van de Mortel veel rondloopt. Wat hij daar tegenkwam, is verzameld in een presentatie. Aan de hand van zelfgemaakte foto’s schetst hij een beeld van dit fraaie landschap. In verschillende hoofdstukken worden meerdere aspecten belicht: het belang van de heide voor de omliggende dorpen in het verleden, de inspanningen om het gebied in stand te houden, historische plekken en beelden. Verder zijn er opnames van de (soms bijzondere) flora en fauna die in het natuurgebied voorkomen. Van de Mortel toont foto’s van bijvoorbeeld planten van de natte en droge heide alsook van paddenstoelen. Daarnaast laat hij opnames zien van vlinders, libellen en andere insecten die er leven.

Na zijn vervroegde pensionering uit het onderwijs in 2004 heeft Jan van de Mortel zich aangemeld als lid van IVN Asten-Someren. Spoedig daarna werd hij actief binnen de werkgroepen multimedia en veldbiologie, waarbinnen hij zich onder meer bezighield met de inventarisatie van het Keelven. Hiermee kon hij twee hobby’s combineren: het rondkijken in de natuur en fotografie. De volgende stap was het verzamelen van zijn foto’s in powerpoint-presentaties rond allerlei thema’s. De nadruk ligt daarbij op gebieden en landen, en onderwerpen met insecten zoals vlinders, libellen en vliegen.

Belangstellenden zijn woensdag 6 maart welkom in ‘De Paardestal’ tegenover Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang lezing 20 uur, einde rond 22 uur. Toegang is gratis maar een tegemoetkoming in de onkosten wordt op prijs gesteld.

Wilt u ook een inloopavond geven op de eerste woensdag van de maand, neem dan contact op met Loes van den Boom, tel. 040 2857242. IVN Geldrop is ook op internet (http://ivn.nl/afdeling/geldrop) en facebook.