A capellamuziek op het kasteel

Op zondag 24 februari zingen twee a capellagroepen op Kasteel Geldrop. Het concert begint om 11.00 uur en eindigt om 12.00 uur. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom. Plaatsen dienen gereserveerd te worden op openpodiumkasteelgeldrop@gmail.com. Zanggroep Multi(f)vocaal en herenkwartet Unlimited Barbershop zingen om en om sets van drie nummers.

A capella is muziek maken zonder instrumenten. De stemmen zijn de vervangers van instrumenten en vaak onderverdeeld in vier partijen, namelijk de bassen (laagste stem), de baritons (iets hoger), de lead stem (de melodiepartij) en de tenor (de hoogste stem). Ook bij vrouwen wordt dit onderscheid gemaakt maar dan vaak met alten en sopranen (resp. laag en hoog). Door bepaalde verhoudingen in de stemmen aan te brengen bij het arrangeren, worden akkoorden gevormd, waarvan het vaak de bedoeling is dat deze akkoorden kippenvel bij de luisteraar veroorzaken. En dat is deze ochtend op het kasteel de bedoeling.

Multi(f)vocaal bestaat uit dames die afkomstig zijn uit of in de buurt wonen van Geldrop. Loekie Ruissen arrangeert en bewerkt het repertoire naar songs voor vier stempartijen. Een lied uit een opera, een swingend nummer uit de jaren ‘30 en ’40, iets van Paul Simon of Sinead O’Connor. Verstilde ballad, jazzy swing of zwoele song: ‘Multi(f)vocaal’ zingt het en gaat altijd voor een enthousiaste performance.

Unlimited Barbershop bestaat dit jaar 20 jaar. De enige zanger die er vanaf het begin betrokken bij is, is Toon de Vos uit Best. Hij zingt nu, zoals hij zelf zegt, in de achtste editie van Unlimited. De laatste verandering dateert van een jaar geleden, toen er van tenor gewisseld werd. Onlangs heeft Unlimited de derde prijs behaald in de landelijke conventie in Ede. Daarom mogen zij in maart naar de Europese wedstrijd, die in Veldhoven in het Koningshof gehouden wordt.

Kijk op www.unlimitedbarbershop.com en www.multifvocaal.nl voor meer informatie.