Op bezoek bij het webteam van de gemeente

In de loop van volgend jaar gaat de gemeente Geldrop-Mierlo de huidige website vervangen. Tijdens de bouw en ontwikkeling van de nieuwe website wordt gebruik gemaakt van een webpanel dat meekijkt naar het gebruikersgemak en de manier waarop de informatie wordt weergegeven. Na een uitnodiging om deel te nemen in dit webpanel volgde een uitnodiging om kennis te komen maken met het webteam van de gemeente.

Volgens Evelyn Bakhuizen (webmanager) en Véronique van der Zee (webredacteur) wordt de nieuwe website veel informatiever dan de huidige gemeente website. Informatie moet eenvoudiger gevonden worden. Maar ook moet de website veel informatiever worden. Documenten die nu nog ter inzage liggen op het gemeentehuis kunnen straks eenvoudig wordt gedownload. Ook de meldingen worden straks beter geregeld. De indiener krijgt een reactie terug en kan later volgen hoe het staat met de opvolging van de klacht.

Op een groot bord hangen voorbeelden van de websites van andere gemeenten. Men is nu druk aan het uitzoeken wat de beste opzet van de nieuwe website gaat worden. Straks gaat het webpanel hier ook een rol spelen. Die mag gaan bekijken of alles logisch in elkaar zit, of de gewenste informatie ook gevonden gaan worden. Uit de uitleg van Evelyn en Véronique is te horen dat er veel zorg gaat worden besteed aan de nieuwe website. Het systeem achter de nieuwe website is gekozen, hierna kan begonnen worden aan de bouw. Via het webpanel mag ik een oogje op de ontwikkelingen houden.

Het zou mooi zijn als de nieuwe gemeente website ook ruimte krijgt voor wijkinfo die door de wijkverenigingen zelf gevuld kunnen worden. Maar ook een discussieforum tussen gemeente en bewoners zou een interessante aanvulling zijn. Ook kunnen de webredacteuren van de gemeente zorgen voor aanvullende informatie bij de standaard persberichten. Als voorbeeld zouden de werkzaamheden aan het riool in de Coevering extra toegelicht kunnen worden d.m.v. interviews met de uitvoerder. Dan weten de bewoners niet alleen dat er werkzaamheden worden uitgevoerd maar ook waarom. Maar eerst moet de nieuwe website maar eens in de lucht komen, daarna volgen er hopelijk nog verdere uitbreidingen.

Het was in ieder geval een gezellig en informatief gesprek.

Rob Biesters