IVN Geldrop: landschapswandeling De Groote Peel 31 juli

Op dinsdag 31 juli vindt in Ospel een landschapswandeling plaats, georganiseerd door IVN Geldrop. Deelname is gratis. Start is om 13.30 uur op de parkeerplaats van BuitenCentrum De Pelen in Ospel of voor carpoolers om 12.30 uur bij Kasteel Geldrop. Waterdichte schoenen zijn aanbevolen want sommige delen kunnen nat zijn.

U kunt weer met IVN Geldrop meewandelen door een landschappelijk interessant gebied, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de landschappelijke kenmerken en waarden van het gebied waar we wandelen. Deze keer gaat de wandeling van circa 10 km naar Nationaal Park De Groote Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel – Asten – Nederweert. De wandeling op dinsdag 31 juli start om half twee bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer (dat voorheen ‘Mijl op Zeven’ heette), Moostdijk 15, 6035 RB  Ospel. Carpoolers vertrekken om 12.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Geldrop, aan de Helze (benzinekosten worden gedeeld). Halverwege de wandeling wordt een keer gepauzeerd in de natuur. Rond 16.30 uur keert de groep onder leiding van de IVN-natuurgidsen terug naar het startpunt bij BuitenCentrum De Pelen.

Nationaal Park De Groote Peel, ruim 1400 hectare groot, is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Het is een van de weinige restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Tegenwoordig is het een natuurgebied van internationale klasse, met vennen en hoogveenrestanten, vermaard om zijn vogelrijkdom en bij uitstek geschikt om wandelend te beleven. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, ‘het zwarte goud van de Peel’, uitgroeven. Destijds was het een plek om te mijden, nu wandelt men er naar hartelust met een uitzicht over oeroude veenstobben (ook wel kienhout genoemd) die her en der verspreid liggen. Paden (onder andere de voormalige peelbanen waarover de turf werd afgevoerd) en knuppelbruggetjes maken het moerassige gebied toegankelijk. Op sommige plekken met een dikke veenlaag voelt de wandelaar het pad veren. Bij extreem nat weer zijn laarzen aanbevolen.

Voor verdere inlichtingen kunt u bellen naar: Lucy van den Berg, tel. 040 2857086, of Mariet Vissers, tel. 040 2856622.

IVN Geldrop is ook op internet aanwezig: www.ivn.nl/geldrop