GRATIS ZONDAGSUITJE IN KASTEELPARK

IVN-TENTOONSTELLING REPTIELEN & AMFIBIEËN

Wat zullen we vandaag eens gaan doen? Niet alle vakantievierders (toeristen en thuisblijvers) weten goed raad met hun vrije tijd, zeker niet op regenachtige zondagen. Een tip voor een fijne zondag is een bezoek aan de tentoonstelling ‘Paddemanders en slangedissen’ van IVN Geldrop, in combinatie met andere activiteiten in het Kasteelpark.

Iedere zondagmiddag van 14 tot 17 uur kunnen bezoekers terecht in natuurinformatiecentrum De Paardestal bij Kasteel Geldrop om de expositie ‘Paddemanders en slangedissen’ te bekijken.
Jaarlijks richt IVN Geldrop in De Paardestal een tentoonstelling in met natuur en milieu als thema. De exposities trekken altijd veel belangstellenden. Onderwerpen van de afgelopen jaren waren vlinders, de leefgemeenschap van de wilg, en uitwerpselen. In 2012 is de aandacht gericht op in Nederland voorkomende amfibieën en reptielen. Zoals de titel zegt behoren onder meer padden, salamanders, slangen en hagedissen tot deze groep koudbloedige dieren. ‘Paddemanders en slangedissen’ legt het verschil uit tussen amfibieën en reptielen en hoe ze leven. De ontwikkeling van eitje tot kikker is te volgen. Bezoekers krijgen antwoord op de vragen ‘waarom is de aanleg van poelen belangrijk?’ en ‘wat leeft zoal in een poel?’. Voor kinderen zijn er spelletjes. In het Koetshuis naast de paardenboxen kunnen belangstellenden een klankbeeld bekijken van de Werkgroep Beeldpresentatie. De leden van deze IVN-werkgroep verzamelden afgelopen jaar zoveel mogelijk eigen foto- en filmmateriaal, bij voorkeur in de directe omgeving. Dit maakt de tentoonstelling voor jong en oud interessant. In De Paardestal zijn bovendien wandelroutes, boekjes en folders verkrijgbaar, waaronder geplastificeerde vouwbladen om gemakkelijk vogels, vlinders of andere natuurverschijnselen te benoemen.

Een kijkje bij het IVN laat zich prima combineren met een wandeling door het lommerrijke kasteelpark met vijvers, gazons en oude bomen. In de weelderige bloementuin ‘de Baron z’n Hof’ is het heerlijk slenteren of genieten op een zonnig bankje of een zitje onder de fruitbomen. Bijzonder zijn de antieke kassen die recentelijk gerestaureerd zijn. Achter de muren van de Baron z’n Hof bevindt zich de wilde tuin met insectenhotel. Bij de ingang van het landgoed aan de Mierloseweg ligt de kinderboerderij. Ook een bezoek aan het kasteel behoort tot de mogelijkheden. Voor alles geldt: gratis toegang.

Parkeren kan bij de ingang aan de Helze (bij de kasteelboerderij) of op het parkeerterrein bij de Brigidakerk (tegenover de kinderboerderij). Landgoed Kasteel Geldrop grenst aan de Dommel en is opgenomen in de Kleine ijsvogelvlinder-(fiets)route.

IVN Geldrop is ook op internet aanwezig: http://www.ivn.nl/geldrop