Wat je vindt breng je niet naar de politie, maar naar de gemeente!

De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor verloren en gevonden voorwerpen. Jarenlang voerde politie alle zaken die hiermee te maken hadden voor ons uit. Vanaf 1 juli gaat dit veranderen. Vanaf dan moet u alles wat u vindt, weer naar de gemeente brengen.

Iets gevonden?
Als u een voorwerp vindt, bent u verplicht om dit zo snel te melden bij de gemeente. U kunt dit zowel digitaal (via http://www.geldrop-mierlo.nl), telefonisch (via 14 040) of persoonlijk bij het gemeentehuis doen.

Vervolgens kan de vinder er voor kiezen om het voorwerp zelf te bewaren, of bij de gemeente in bewaring te geven. De geschatte waarde van het voorwerp bepaalt weer hoe lang het voorwerp bewaard moet worden.

De gemeente probeert een match te maken tussen het gevonden voorwerp en het mogelijk verloren voorwerp. De politie verdwijnt niet helemaal uit beeld: de politie controleert of het voorwerp gestolen is. Als er een match is, geeft de gemeente het voorwerp terug aan de eigenaar.

Iets verloren?
Als u een voorwerp heeft verloren, kunt u dit ook bij de gemeente melden. Dit kan via http://www.geldrop-mierlo.nl, telefonisch via 14 040, of persoonlijk aan de balie. Als uw voorwerp gevonden is, neemt de gemeente met u contact op voor het maken van een afspraak. U moet uiteraard wel kunnen aantonen dat u de eigenaar bent.

Uitzonderingen
Rijbewijzen, paspoorten, identiteitskaarten en vreemdelingendocumenten.

Deze voorwerpen zijn en blijven eigendom van de staat. De vinder mag ze niet thuis bewaren en ze moeten altijd bij de gemeente worden afgegeven. Bent u één van deze documenten verloren? Geef dit dan aan bij de politie.

(Bank)pasjes
Pasjes (met enige waarde) zoals bankpasjes en/of creditcards sturen wij direct terug naar de instantie die het pasje heeft verstrekt.

Gevonden fietsen
Als u een fiets vindt, vragen wij u dit te melden bij de gemeente. Wij hebben weer afspraken gemaakt met dagbestedingscentrum Het Laar om deze fietsen bij de vinder thuis op te halen en te bewaren. De gemeente verwijdert fietswrakken.

Gevonden of verloren dieren
Als u een dier heeft gevonden, vragen wij u dit te melden bij de Dierenbescherming: de Dierenambulance Brabant Zuid-Oost via telefoonnummer 0900 112 00 00. Ook als u een dier vermist, kunt u met de Dierenbescherming contact opnemen. U kunt hiervoor ook contact opnemen met de Stichting AMIVEDI (www.amivedi.nl).

Gestolen voorwerpen
Als u bestolen bent, doet u hiervan aangifte bij de politie. Dat kan via internet: http://www.politie.nl, of via 0900 88 44. Ook als u vermoedt dat een voorwerp gestolen is, is het verstandig aangifte te doen bij de politie.

2 gedachtes over “Wat je vindt breng je niet naar de politie, maar naar de gemeente!

  1. Ronald - HD 04/07/2012 / 17:37

    Dus als ik op zaterdag een bos met sleutels vind, dan moet ik die bij de Gemeente inleveren? Dat is toch onhandig? De Gemeente is dicht op zaterdag en zondag. De politie zou veel logischer zijn in dit geval.

    Like

  2. A van Thiie 04/08/2012 / 22:35

    Kun je het beste zorgen dat er een lampje van je auto niet brandt. Dan zijn ze er zo en word je aangehouden krijg je een verbaal en kun je meteen de sleutels afgeven.

    Like

Reacties zijn gesloten.