Toegang Strabrechtse Heide voor fietsers

Fietspad naar Strabrechtse HeideDe Strabrechtse Hei is voor veel Geldropnaren een belangrijk recratief gebied om lekker te fietsen. Daarom zijn er de afgelopen jaren al veel opmerkingen gemaakt tot de soms moeilijke toegang tot dit gebied.

Vorig jaar kaartte oud-wijkgenoot Harry Lefferts de problemen aan bij de gemeente Heeze. Bij het gesprek met wethoudervan Bree, Staatsbosbeheer en SRE was ook het Wijkblad aanwezig. Ruim een half jaar verder kijken we hoe de toestand nu is. Daarvoor trokken we er op fiets op uit. Fiets met ons mee.

Het is met Pinksteren schitterend weer om een stukje Strabrechtse Hei met de fiets te verkennen. Er is de laatste dagen weinig neerslag gevallen en daardoor zijn er plekken met veel los zand. Als we de brug over de A67 oversteken hebben we 2 mogelijkheden. We kunnen de weg blijven volgen richting de Manege. Prima asfalt, maar krap en soms druk met auto verkeer. Als er op de Manege wat te doen is dan rijden er ook veel vrachtwagens of auto’s met aanhangwagens. Maar je komt er ook hardrijdende ouders die aan de late kant zijn met het wegbrengen of ophalen van hun kinderen. Daardoor wordt er ook (te) hard gereden.

Een andere mogelijkheid is om een stukje langs de A67 te rijden en dan het kruisbeeld richting hei te fietsen. Dan kom je in ieder geval nauwelijks autoverkeer tegen. Het is ook die route die Harry Lefferts onder de aandacht van de gemeente Heeze wilde brengen. Vroeger had de Rulse Dijk een vrijliggend fietspad, maar door het ontbreken van onderhoud was daar weinig meer van over. Na wat gesprekken beloofde de gemeente Heeze dit pad opnieuw te verharden. In de wintermaanden is dit inderdaad gebeurd zoals ik op de eerste meters kan zien.

Natuurlijk is het voor een kwieke mountainbiker geen enkel probleem om de hei te bereiken. Maar ik bekijk de situatie uit het oogpunt van een ouder iemand, van iemand met een kind achterop of van fietsers die moeite hebben met slechte fietspaden. Hoe rijden die over dit vernieuwde fietspad. Zoals gezegd vallen de eerste meters niet tegen. Maar daarna wordt het pad smaller en rijden we vlak langs hoog gras en brandnetels. Dat voel je direct aan je blote benen. Het pad loopt nu ook scheef waardoor mensen die iets meer slingeren moeten uitkijken, dit omdat het pad hier eigenlijk te smal is. Wat verder is er geen pad meer waardoor je het naastgelegen zandige pad moet rijden. Daarna komt het pad weer terug om even voor de afslag naar de manege te stoppen. Hier moeten ik over een stukje met veel los zand. Langs het fietspad staan oude palen en bielsen. Nodig om de automobilisten van het fietspad te houden. Sommige van die palen staan scheef en je moet er niet aan denken wat er gebeurd als iemand er tegenaan rijdt.

Nu we ter hoogte van de Manege zijn kunnen we rechtdoor richting Plaetse of linksaf langs de Manege. We komen dan langs het punt waar het pad kruist met de asfaltweg richting de A67. Rijden we hier richting de hei dan komen een strook met veel los zand tegen. Niet ideaal, want veel mensen moeten hier afstappen. De route richting de Plaetse is beter, met een fatsoenlijk vrijliggend fietspad.

Ook is vorig jaar bij het SRE aangekaard om de knooppunten van de fietsrouteknooppuntnetwerk Zodanig aan te passen dat fietsers niet meer over de drukke weg naar de manege zouden hoeven te rijden. Maar die aanpassing is nog niet uitgevoerd. Je zou mogen verwachten van een een fietsknooppuntennetwerk dat deze toegankelijk is voor alle fietsers.

Conclusie:
De situatie is verbeterd maar nog lang niet afdoende. Eigelijk heeft de gemeente Heeze zich er op de goedkoopste manier vanaf gemaakt. Dit terwijl deze route eigenlijk het meest geschikt voor fietsers is om de drukke weg richting Manege te vermijden. Met een fatsoenlijk vrijliggend fietspad hadden de fietsers zonder gevaar richting hei kunnen fietsen. Nu blijft het uitkijken geblazen en regelmatig afstappen. Waarschijnlijk heeft gemeente Heeze naar het fietspad gekeken vanuit de optiek van een mountainbiker. Maar voor velen is een andere voorziening nodig, breder, vlakker en zonder stroken los zand. Er is nog wat werk te doen.

Zoals we Harry Lefferts kennen heeft hij de situatie persoonlijk bekeken en de gemeente Heeze ingelicht over zijn bevindingen. Ik kan deze bevindingen alleen maar bevestigen. Het is verre van ideaal.

Rob Biesters

3 gedachtes over “Toegang Strabrechtse Heide voor fietsers

  1. Henk Jan van Gerwen 29/05/2012 / 13:16

    Ben blij dat er aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de toegang van fietsers vanuit Geldrop naar de Strabrechtse Heide.
    Maar waarom de pijlen alleen maar gericht op de gemeente Heeze.?
    Ik dacht dat Geldrop, Someren en Heeze een samenwerking hadden afgesproken om de heide meer te betrekken bij de positieve recreatie punten van de drie gemeentes.
    Als het antwoord is: “De genoemde weg is gemeentegrond van Heeze” dan is een beetje druk van het gemeentebestuur van Geldrop een goeie …..
    Ze ontmoeten elkaar toch aan de vergadertafel.
    Ben benieuwd naar het vervolg

    Henk Jan van Gerwen.

    Like

  2. A van Tie 30/05/2012 / 22:59

    Heeft de heer Lefferts niet overal problemen mee?

    Like

  3. Henk Jan van Gerwen 03/06/2012 / 10:14

    Ik ben blij dat leffers soms heel duidelijk kritisch is. Jammer dat er soms mensen zijn waaronder Thie die alleen maar kunnen sarren en geen positieve bijdrage leveren.
    Laten we blj zijn dat er geluiden komen om iets te verbeteren meestal zelfs met resultaat en daar kan Lefferts over meepraten.
    Gelukkig dat er een neutraal Wijkblad is die e.a. ook constateerde…..
    en de groeten van Henk J.

    Like

Reacties zijn gesloten.