IVN-EXCURSIE ‘DE KLEURRIJKE, BOLLE AKKERS VAN GIJZENROOI’

Op 12 juni organiseert IVN Geldrop, vereniging voor natuur- en milieueducatie, een wandeling in Gijzenrooi. De aandacht gaat uit naar het oude landschap en het beluisteren en bekijken van vogels. De start is om 19 uur op de kruising Rielsedijk/Gijzenrooiseweg. Deelname is gratis, een verrekijker wordt aanbevolen.

IVN Geldrop organiseert op dinsdagavond 12 juni een wandeling in een mooi stukje natuur. Gijzenrooi is een oud cultuurlandschap tussen Geldrop en Eindhoven, ten oosten van de Stratumse Heide. Hier zijn nog bolle akkers te vinden en er wordt biologische landbouw bedreven.

De nadruk ligt op natuurbeleving. Dat betekent gewoon lekker genieten van het oude landschap van Gijzenrooi bij avond: de weilanden, de akkers en de vogels bekijken en beluisteren. Vroeger liepen boeren als ze ’s zondags visite kregen vaak een rondje om hun akker om bij te praten. Tevens konden ze dan bekijken hoe het gewas erbij stond: of alles goed gegroeid was, of het land te droog of juist te nat was, of er niet teveel onkruid tussen de planten stond. Ook de dieren in de wei kregen op die manier hun beoordeling.

De wandeling duurt circa anderhalf uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Wie vaker met IVN Geldrop op stap wil, kan het best vooruitblikken op de site www.ivn.nl/geldrop. Er zijn zowel excursies (op verschillende dagen en tijden) en landschapswandelingen (iedere laatste dinsdagmiddag van de maand).