BOMENEXCURSIE GENOENHUIS MET IVN GELDROP

Op maandag 14 mei organiseert IVN Natuur- en milieueducatie, afdeling Geldrop, in samenwerking met de gemeente een bomenwandeling in de wijk Genoenhuis. De start is om 19 uur bij Partycentrum Cocody, Zwembadweg 15. Deelname is gratis.

Wie belangstelling heeft voor bomen, of de (eigen) wijk met andere ogen wil bezien, kan onder leiding van ervaren gidsen op excursie in Genoenhuis. Deze Geldropse wijk was vroeger een van de zes gehuchten van de voormalige gemeente Zesgehuchten. Tegenwoordig is het een jonge wijk, eind jaren negentig gebouwd, tussen het oude Zesgehuchten en de spoorlijn Eindhoven – Weert. Toch vallen er interessante zaken te vertellen over het groen in de wijk.
Niet alleen een natuurgids van IVN Geldrop leidt deze wandeling, ook kenner Niek Gorris levert een bijdrage. Niek Gorris was tot voor kort werkzaam bij de Gemeente Geldrop. Hij weet vanuit zijn voormalige functie hoe moeilijk het is om met alle factoren rekening te houden bij de keuze van bomen voor een bepaalde locatie. Bewoners willen graag dat straten zo snel mogelijk flink groen zijn aangekleed, maar in de praktijk moet een boom in veel gevallen na 25 of 30 jaar gekapt worden omdat hij te groot is geworden. Kleine sierbomen zijn niet alleen minder indrukwekkend maar leveren bovendien veel minder zuurstof.

Een boom moet niet alleen maar mooi zijn. Bij de keuze moet de gemeente met allerlei factoren rekening houden: de standplaats, groeisnelheid, snoeibehoefte, ziektegevoeligheid en de mate waarin een boom geluidsoverlast kan beperken. En dan spelen nog andere vragen: gaan de wortels het trottoir omhoog drukken? Druipt de boom? Kan het vallen van de vruchten problemen geven? Zo zijn er nog meer zaken die overwogen moeten worden om tot een goede beslissing te komen.

Aan kennis over de bomen die men onderweg zal tegenkomen ontbreekt het zeker niet. Het belooft een interessante ontdekkingsreis te worden door dit deel van Geldrop. Iedereen is welkom, dus ook bewoners van buiten de wijk of Geldrop. Deelname is gratis en vragen stellen over bomen op de route staat vrij. Start om zeven uur ’s avonds bij Cocody, aan het einde van de Zwembadweg (bij de grote plas).

Zie ook: www.ivn.nl/geldrop