Bijzondere expositie op Landgoed Kasteel Geldrop

Zondag 6 mei opent drs. Lambert van Nistelrooij een bijzondere expositie op Landgoed Kasteel Geldrop. Tijdens de opening wordt tevens een nieuw beeld van Rogier Ruys onthuld. Van Nistelrooij is Lid van het Europees Parlement en was voorheen gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. Hij zet zich op meerdere fronten in voor de Brabantse nominatie als culturele hoofdstad van Europa in 2018. Culturele initiatieven in de kleine dorpskernen van Brabant zoals deze, draagt hij een warm hart toe.

Magis en Ruys maakten zo’n 8 jaar geleden met elkaar kennis door hun gemeenschappelijke liefde voor de beeldende kunst. Zij beïnvloedden en inspireerden elkaar op een positieve manier en willen dit aan het publiek tonen. De expositie is te bezoeken van 6 mei tot 24 juni 2012, elke zondag tussen 14.00 en 17.00 uur (Pinksteren gesloten).

Rogier Ruys (Breda,1963), ontwerpt en maakt beelden voor binnen en buiten, in diverse materialen, van klein tot extreem groot. Ruys, afkomstig uit een artistieke familie, vangt in zijn werk rust, emotie, snelheid en verwondering. Zijn werk heeft verwantschap met onder meer Moore en Rodin. Rogier Ruys haalt zijn inspiratie uit wat hem echt bezighoudt: mensen, muziek, natuur, architectuur en reizen. Al jong verkende hij de wereld en woonde en werkte onder andere in Nieuw Zeeland, Canada en Luxemburg. ‘Leven is een reis, beleven is leven. Kopje onder gaan in het worden, de schoonheid van de natuur en ontmoetingen met talloze mensen met hun visioenen,’ aldus de kunstenaar.
Momenteel woont en werkt hij in Breda. Zijn atelier bevindt zich op het mooie Landgoed de Klokkenberg, waar tevens zijn grotere werken buiten te bewonderen zijn. In Delft, aan het water, heeft hij een expositieruimte voor zijn kleinere beelden. Ruys maakt vrij werk en werkt in opdracht. De beelden vinden hun weg zowel naar particulieren als bedrijven in binnen- en buitenland. Zijn werk varieert van figuratief tot realistisch, vaak met een monumentale kracht, waarin de eigenheid en bezieling van de kunstenaar altijd herkenbaar aanwezig is. In de zalen van het kasteel zal met name kleiner werk te zien zijn en buiten bevindt zich één groot beeld. “Schoonheid gaat verder dan het oog ziet en handen voelen” http://www.artofroger.com.

Herman Magis (Helmond, 1933), wijdde zich aan de schilderkunst na zijn werkzame leven als architect. De basis hiervoor werd gelegd tijdens zijn studie Bouwkunde te Delft. Schetsen, tekenen, boetseren en maquettes maken in drie dimensies waren vereiste vaardigheden om zijn ontwerpen te presenteren en werden uitgebreid beoefend tijdens de eerste jaren van zijn studie. Zijn opleiding aan het gymnasium bood Magis aanvankelijk voldoende inspiratie om van uit te werken, met name beelden uit Griekse mythologieën en van Romeinse Goden. Dit vulde hij later aan door reizen naar Egypte, Griekenland, Spanje en Frankrijk, alwaar hij terplekke schetsen optekende waar hij nog steeds uit put. Waar Magis de eerste jaren koos voor een realistische verbeelding van de werkelijkheid kiest hij nu voor een vrijere vorm waardoor zijn werk neigt naar abstractie. Hij verbeeldt zijn eigen visie op het onderwerp en probeert in het schilderij of beeld de essentie weer te geven. Hij daagt de toeschouwer uit deze essentie te ontdekken.
Deze vrijheid om te experimenteren met kleur vorm en schaal heeft geleid tot de werken die nu te zien zijn op de expositie. http://www.hermanmagis.nl