KORTE CURSUS KRUIDEN-EHBO

IVN Natuur- en milieueducatie, afdeling Geldrop, organiseert in juni een korte cursus EHBO met kruiden, bedoeld om planten in te zetten ten behoeve van preventie en genezing bij kleine ongemakken. Herboriste Ingrid Balk geeft gedurende drie woensdagavonden les in natuurinformatiecentrum “De Paardestal”. Op zaterdag 30 juni wordt de cursus afgesloten met een bezoek aan een kruidentuin in de omgeving. Aanmelden kan tot 15 mei.

Als voorloper op de cursus kruiden-EHBO geeft Ingrid Balk op woensdag 6 juni bij IVN Geldrop een presentatie over EHBO met planten. IVN beveelt deze inloopavond aan als voorbereiding op de cursus.

Tijdens de cursus leren deelnemers van achttien belangrijke planten hun plaats in de tuin kennen en de manier waarop ze verzorgd moeten worden. Ingrid Balk zal ingaan op het gebruik van deze planten ter preventie of hulpmiddel bij kleine lichamelijke kwalen en ongemakken. Zij legt uit welke plantendelen men moet gebruiken en hoe ze te verwerken.

Programma en aanmelding
Woensdag 13 juni vindt een verdieping plaats van de lezing EHBO met planten. Tevens is er aandacht voor kruidenverwerking in thee, waarbij zelfgemaakte kruidentheeën geproefd worden. Het onderwerp op 20 juni is preventie: het voorkómen van huid- en spijsverteringsproblemen, griep en verkoudheden door middel van kruidentincturen en -olie. De docent bespreekt zes planten. De cursist leert een tinctuur en (lavendel)olie maken. Ook op 27 juni worden zes planten besproken maar dan in het kader van de aromatherapie, die gebruik maakt van etherische olie. Het praktische deel bestaat uit het ruiken en proeven van olie, het maken van een neutrale (goudsbloem)zalf met toevoegingen en een kompres met groene leem. De cursus wordt op zaterdag 30 juni afgesloten met een bezoek aan een kruidentuin in de omgeving.

De lesavonden vinden plaats in natuurinformatiecentrum “De Paardestal”, gelegen in het kasteelpark, in het centrum van Geldrop. Deelnemers kunnen hun fietsen stallen bij “De Paardestal”, er is een parkeerplaats aan de Helze.

De lessen duren van 20.00 uur tot 22.15 uur, inclusief een kleine koffiepauze. De inloopavond op 6 juni (van 20 tot 22 uur) is gratis toegankelijk, de cursus kost € 35. Aanmelden kan tot 15 mei. Informatie en aanmelding: Fonsa Vermeulen, fonsavermeulen@onsbrabantnet.nl, tel. 2858028, of Hannah Vogels, hannahvogels@hotmail.com, tel. 2854991.

IVN Geldrop is ook op internet aanwezig: www.ivn.nl/geldrop