OPENING EXPOSITIE “PADDEMANDERS EN SLANGEDISSEN” IVN GELDROP

Zondag 4 maart opent IVN Geldrop (Vereniging voor Natuur- en milieueducatie) om 14 uur de expositie “Paddemanders en slangedissen” in natuurinformatiecentrum De Paardestal, tegenover Kasteel Geldrop in het Kasteelpark. Een film geeft aanvullende informatie.

We kunnen de laatste tijd herhaaldelijk berichten in de krant lezen over nieuw ontdekte, (piepkleine) kikkertjes met vreemde namen. Onlangs waren in een natuurserie op tv prachtige beelden te zien van deze amfibieën. IVN Geldrop richt de aandacht ook op deze wonderlijke diertjes. Op 4 maart opent het IVN in natuurinformatiecentrum De Paardestal de tentoonstelling “Paddemanders en slangedissen”, over in Nederland voorkomende amfibieën en reptielen. Zoals de titel zegt behoren ook padden, salamanders, slangen en hagedissen tot deze groep koudbloedige dieren.

Ieder jaar richt IVN Geldrop in De Paardestal een tentoonstelling in met natuur en milieu als thema. De exposities trekken altijd veel belangstellenden. Onderwerpen van de afgelopen jaren waren vlinders, de leefgemeenschap van de wilg, en uitwerpselen.

“Paddemanders en slangedissen” legt het verschil uit tussen amfibieën en reptielen en hoe ze leven. De ontwikkeling van eitje tot kikker is te volgen. Bezoekers krijgen antwoord op de vragen ‘waarom is de aanleg van poelen belangrijk?’ en ‘wat leeft zoal in een poel?’. Voor kinderen zijn er spelletjes.

In het Koetshuis naast de paardenboxen kunnen belangstellenden een klankbeeld bekijken van de Werkgroep Beeldpresentatie. De leden van deze IVN-werkgroep verzamelden afgelopen jaar zoveel mogelijk eigen foto- en filmmateriaal, bij voorkeur in de directe omgeving. Dit maakt de tentoonstelling voor jong en oud interessant.

Aan de opening van de tentoonstelling, 4 maart om 14 uur, werken kinderen van het Jeugd IVN mee. U bent van harte welkom. Openingstijden: maart t/m november, iedere zondag van 14 tot 17 uur. Toegang gratis.

Schoolklassen en andere groepen kunnen op afspraak doordeweeks terecht. Hiervoor kunt u contact opnemen met Marian van de Sluis, via 040 2854681.

Aansluitende activiteiten
Op woensdag 7 maart houdt bioloog Domin Dalessi in De Paardestal een presentatie over dit onderwerp. Aanvang 20 uur. Ook hiervoor geldt: toegang gratis.

Op zondagochtend 24 maart is er een amfibieënexcursie van IVN Geldrop. Start om 10.00 uur bij de Windhondenrenbaan ‘Oaklane’ (Eikenlaantje achter de Bosrand). Deelname is gratis.

IVN Geldrop is ook op internet aanwezig: http://www.ivn.nl/geldrop.