IVN Geldrop plaatst paddeschermen

Paddentrek GeldropAfgelopen vrijdag 24 februari heeft de paddenwerkgroep van IVN Geldrop paddenschermen geplaatst bij de Bosrand te Geldrop.

Een flinke groep natuurbeschermers heeft de schermen geplaatst en de emmers ingegraven, zodat ook dit voorjaar de padden weer veilig kunnen worden overgezet.

DE PADDEN KUNNEN KOMEN!

Ook dit voorjaar, bij vochtig weer en stijgende temperatuur, kruipen de padden uit hun winterverblijf op weg naar de poel waar ze geboren zijn. Hier gaan ze zich voortplanten. Onderweg steken ze massaal de Bosrand over.

Bij de vorige paddentrek in 2011 hebben vrijwilligers van de IVN-Paddenwerkgroep

hier ruim 1000 padden overgezet. Ze hebben aan de Bosrand, de Geldropse kant van het Coevering-viaduct, weer tijdelijke schermen geplaatst om de padden te redden. Langs deze schermen hebben zij emmers ingegraven. Als de padden op weg zijn naar hun poel kruipen ze langs het scherm en vallen in een emmer. Elke ochtend zorgen enkele paddenoverzetters ervoor dat de diertjes uit de emmers gehaald worden en veilig aan de overkant komen, zodat ze hun trektocht kunnen vervolgen. Waarschijnlijk trekken ze in de richting van de waterplas bij de Hondenrenbaan.

Padden zijn nachtdieren en beginnen meestal tegen de avond te trekken. De paddentrek vindt plaats op zachte voorjaarsavonden (boven 70C). Dit is meestal vanaf eind februari het geval.

Wanneer de padden de overtocht hebben overleefd, zetten ze hun eitjes af in de poel en kruipen vervolgens weer aan land. Uit de eitjes komen paddenvisjes. Binnen een paar maanden groeien deze paddenvisjes uit tot kleine padjes die allemaal tegelijk aan land kruipen. Doordat ze met zovelen tegelijk aan land kruipen kunnen er veel overleven. De overlevende diertjes worden op het land volwassen en na enkele jaren komen ze terug om zelf voor nakomelingen te zorgen. Dan is de cirkel weer rond.

De paddentrek duurt tot begin april. De Paddenwerkgroep hoopt dat automobilisten hiermee rekening houden en hun snelheid op de Strabrechtseheideweg en op de Bosrand in deze periode aanpassen.

Voor meer informatie: Plonie van Campen, coördinatie paddenwerkgroep IVN Geldrop. Tel. 040-2854996.