Schaatsen op natuurijs Strabrechtse heide, Leenderbos en de Kempen

Staatsbosbeheer geeft mogelijkheid tot schaatsplezier op diverse vennen

Schaatsen over dichtgevroren sloten, vaarten, vennen en plassen. Kou in de lucht, een blos op je wangen en daarna stevige trek. Ga naar buiten en bind de schaatsen onder. Of u nu van een stevige toertocht houdt over uitgestrekte plassen of van het gezellige gekrabbel op een beschut ven. De natuur laat zich in deze vorstperiode van een andere kant zien en ook het winterse licht en de sneeuw geven het landschap een unieke aanblik.

Staatsbosbeheer district de Kempen heeft een selectie gemaakt van vennen waarop geschaatst kan worden op basis van toegankelijkheid (geschikte ligging nabij wegen en paden) en geringe verstoring voor planten en dieren.  Staatsbosbeheer heeft liever niet dat er op de andere vennen wordt geschaatst, vanwege grotere verstoring van planten en dieren en de geringe toegankelijkheid.

Een selectie waar geschaatst kan worden:

  • Strabrechtse heide: Kiezelven en Grootven
  • Leenderbos: Soerendonksgoor, Hasselsven en Klein Kraanven
  • Kempen: het Laarven

Het schaatsen op de bovengenoemde vennen heeft geen nadelige gevolgen voor de natuur. Gezien de winterperiode en de concentratie van het schaatsen in een relatief klein gedeelte van het natuurgebied, is de kans op verstoring gering. De vennen waarop geschaatst kan worden vriezen langzaam dicht, de vogels hebben daarom de plas al verlaten en zijn in grote getale naar zuidelijkere oorden vertrokken.

Staatsbosbeheer stelt het wel op prijs dat u rekening houdt met het feit dat u in een natuurgebied bent. Dat wil zeggen dat afval weer mee naar huis genomen wordt en dat u bij voorkeur op de fiets of te voet naar de vennen dient te komen.

Tip:

Gaat u liever wandelen dan schaatsen? Kies dan één van de vele wandelroutes via onze website: www.staatsbosbeheer.nl