Rabobank Dommelstreek realiseert bankkantoor in Peru

De wereld een beetje beter maken…

“De wereld een beetje beter maken”. Vanuit die gedachte steunt Rabobank Dommelstreek, samen met de andere ‘Urgenossen’, een sociaal project in de Derde Wereld. Er wordt een bankkantoor geopend in Peru. Afgelopen week vond de ondertekening van het project plaats in Duitsland.

Wie zijn de Urgenossen?
De Urgenossen bestaan uit de vijf oudste coöperatieve banken van Europa. In 1897 werd in Geldrop de eerste coöperatieve Boerenleenbank opgericht door Pater Van den Elsen. Een jaar eerder werd in Lonneker de eerste Nederlandse Raiffeisenbank opgericht, nu Rabobank Enschede-Haaksbergen”, aldus Adri Geerts, directievoorzitter van Rabobank Dommelstreek. De andere Urgenossen zijn de Raiffeisenbanken Am Bichelsee (Zwitserland), Krems (Oostenrijk) en de Westerwald Bank in Duitsland. Deze laatste is de allereerste coöperatieve bank, in 1862 opgericht door de toenmalige burgemeester Wilhelm Friedrich Raiffeisen, in het plaatsje Weyerbusch.

2012, een bijzonder jaar
Deze vijf oudste coöperatieve banken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland, hebben zich in 1992 verenigd in de Urgenossen. Geerts geeft aan dat ze jaarlijks bijeenkomen, op bestuurs- en directieniveau, om kennis en ervaring uit te wisselen. Het samenwerkingsverband de Urgenossen bestaat volgend jaar alweer 20 jaar. Het jaar 2012 is bovendien door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot het Jaar van de Coöperatie. Namens de Urgenossen spreekt Geerts: “Dat vonden we een prachtige gelegenheid om gezamenlijk iets te ondernemen om het coöperatieve gedachtegoed verder te verspreiden. En mensen die het echt heel veel minder hebben als wijzelf een steuntje in de rug te geven”.

Bankkantoor in Cotabambas, Peru
De Urgenossen wilden graag terug naar de basis, de bestaansreden van het coöperatieve bankwezen. Arme boeren toegang geven tot leningen tegen schappelijke voorwaarden, zodat ze hun leven kunnen verbeteren. Zo zijn de Urgenossen, met hulp van onder andere Rabobank Foundation, terechtgekomen in Peru. Met de steun van 330.000 dollar van de vijf oudste coöperatieve banken in Europa, kan de bestaande coöperatieve bank Los Andes Cotarusi nu ook een kantoor vestigen in de Peruaanse provincie Cotabambas. De spaar- en kredietcoöperatie Los Andes Cotarusi bestaat sinds 2008 al in de naastgelegen provincie Cotarusi. Deze coöperatie heeft 21.000 leden en een balanstotaal van 12,3 miljoen euro, maar is niet krachtig genoeg om uit te breiden richting Cotabambas. “De Urgenossen stellen 300.000 dollar beschikbaar voor het verlenen van microkredieten. En nog eens 30.000 dollar voor de stichtingskosten van het kantoor”, aldus Adri Geerts.

Beleef het mee op Urgenossen.com
Het project is officieel gestart met het ondertekenen van de overeenkomst in het Raiffeisen Begegnungszentrum in Weyerbusch (Westerwald, Duitsland). Kijk op http://www.urgenossen.com en volg alles rondom dit gezamenlijke project van de Urgenossen.