‘ t is voor niks bereikt haar grenzen!

Voor de 12e keer organiseerde stichting ’T Is Voor Niks op zondag 27 november 2011 haar jaarlijkse gratis loop en wandelevenement in samenwerking met wijkcentrum De Dreef en de lopersgroepen uit de omgeving. Veel mensen vragen zich af hoe het mogelijk is om in deze tijd van recessie gratis deel te kunnen nemen aan een loop en wandelevenement wat gratis is. Voor een beetje marathon betaal je al 40 tot 50 euro inschrijfgeld. Dit kan alleen maar met een leuke spontane club vrijwilligers en een groot aantal sponsoren die de loop en wandelsport een warm hart toedragen.

Het is zondag 27 november zes uur. Het is nog erg stil in de Coevering wanneer de deuren open gaan van het wijkcentrum. De koffie en thee worden gezet en de eerste vrijwilligers stromen met hun materialen binnen. Het secretariaat wordt opgezet en de lunchpakketten worden gereed gemaakt voor de 38 vrijwilligers die vandaag op het parcours werkzaam zijn. Jerrycans met water, gamellen met koffie en thee worden gereed gezet voor de verzorgingsposten onderweg. Buiten zijn inmiddels vijf vrijwilligers aan de slag om met steigermaterialen en hekken de start / finish op te bouwen en in te richten.

De organisatie was vooraf gewaarschuwd wat betreft de deelname. Maar liefst 783 deelnemers hadden zich vooraf ingeschreven. Hoe zou het verlopen! Al voor 7.30 uur meldden de eerste wandelaars zich bij de inschrijving. Eerst nog kopje koffie of thee, een begroeting of gemoedelijk gesprek en weg zijn de eerste wandelaars. De vroege deelnemers gingen onderweg voor een wandeling van 30 km of 42,5 km en genoten volop van het onstuimige weer op Strabrechtse Heide. Aansluitend gingen wandelaars over 6-10-15 of 21 km van start tot 10.30 uur en daarmee waren de bijna 200 wandelaars onderweg.

Door de hardlopers nam de drukte nog verder toe. Om 09.00 uur puilde de Dreef al uit haar voegen met lopers die hun startnummer kwamen ophalen of nog wilden inschrijven.  Om 10.00 uur werd het startschot gelost voor de 30 en 42,2 km, door Sinterklaas. Met de zwarte Pieten voorop gingen er ruim 200 deelnemers van start. De bewoners van de John Davisstraat en de Bosrand die nog niet wakker waren, werden uit hun bed geschud door de ruim 400 stampende voeten die aan hun deur voorbij liepen.

Wederom een enorme drukte.  Wijkcentrum de Dreef en sporthal De Coevering barste uit hun voegen met lopers voor de 21-15-10 en 6 km welke om 11.00 uur werden weggeschoten door oud voorzitter Christ Jansens van de stichting ’t is voor niks! Bijna 600 lopers gingen van start op deze afstanden.

De droogte van de afgelopen maand zorgde voor zware omstandigheden in de wedstrijd. Dit jaar geen slijk, maar wel “zandbak” stroken. Vooral in de tweede helft hadden het de lopers het erg moeilijk. Daarbij nog een stormachtige wind en het wordt wel duidelijk dat deze natuurmarathon een hele uitdaging vormde.

Door de organisatie werd op een van de verzorgingsposten midden op de Strabrechtseheide, verzorgt door de oud-collega’s brandweerlieden van initiatiefnemer Lucas Klamer, koffie en thee aan de deelnemers verstrekt. Dit werd door de deelnemers erg gewaardeerd tijdens deze bare omstandigheden.

Aangezien Voor Niks gebruik maakt van voor- en achterfietsers van de fietsclubs “ Hart Zat” en de “ Funbikers” , is de wedstrijdleiding en de jury steeds op de hoogte van de toestand in de wedstrijd. Al snel bleek daardoor op de marathon, dat Nid Rumphakwaen uit België de rest van de deelnemers op afstand zette.  Nid finishte in een respectabele tijd van 2:48:21 uur, wat voor een zware natuurmarathon van 42.5 km een prima tijd is. Het parkoersrecord 2009 van 2.37.00 uur zal nog wel even blijven staan.

Tussen 11.00 en 15.30 uur kwamen geleidelijk alle ruim 991 deelnemers door de finish. Zij werden welkom geheten door speaker Leo van Diepen, die liet voelen dat de gastvrije sfeer van ’t Is Voor Niks mede wordt bepaald door belangstelling van de speaker voor prestaties op alle niveaus.

Na afloop konden de deelnemers genieten van Geldropse gastvrijheid. De heerlijk douches in sporthal de Coevering, het massageteam onder leiding van Wijnand Hollander en een warm onthaal in de Dreef. Genietend van een drankje werd geëvalueerd en konden de beelden van 2010 nog eens worden bekeken met een diapresentatie samengesteld door Cor van Dee.

Elk jaar wordt door het bestuur van Voor Niks weer een nieuwe verrassing bedacht voor een mogelijke winnaar van haar trofee. “ De Lucas Klamer wisseltrofee” . Het motto hierbij is dat meedoen belangrijker is dan winnen.      Dit jaar was gekozen voor de jongste deelnemer, die met voorinschrijving zou deelnemen op de wedstrijddag.  Toen de 9 jarige wandelaar Thijs Willems uit Geldrop zijn wandelkaartje in ontvangst nam, kon hij niet vermoeden dat hij later op de dag de Lucas Klamer Trofee in ontvangst mocht gaan nemen.

Rond 16.00 uur, werd de tijdwaarneming gesloten. De vrijwilligers op het parcours hadden inmiddels hun materialen geborgen. De start / finish was opgeruimd.  Het was tijd om samen met de vrijwilligers van de Dreef het glas te heffen en na te genieten. Ook voor hen was het een dag van hard werken om het iedereen naar de zin te maken.

Uit gesprekken met de deelnemers en verhalen van de bloggers blijkt dat zij naast de goede sfeer vooral de uitstekende bewegwijzering op het parkoers waarderen. Veel deelnemers vinden ’t is voor niks de mooiste natuurmarathon in Nederland en dat in onze eigen achtertuin. Die deelnemers komen uit heel Nederland, België en ook Duitsland. Dit jaar waren er zelfs deelnemers uit Groot-Brittannië en Ghana. Het grote aantal deelnemers aan de marathon ontstaat mede door de samenwerking met de Benelux – Ultra-cup – competitie.

Zo zie je waar samenwerking toe kan leiden. Inmiddels is ’t is voor niks, met haar bijna 1000 deelnemers en ruim 80 vrijwilligers het grootste sportieve dagevenement van Geldrop-Mierlo. Door geen commercie toe te staan en het evenement op een simpele wijze te organiseren voelen de deelnemers zich meteen thuis bij het evenement.

De organisatie zit nu in een fase dat we onze grenzen gaan bereiken. Wellicht komt er het volgende jaar een maximum aantal van 1000 deelnemers. Vanaf 1 april 2012 is de inschrijving opengesteld. Wees er dus snel bij! Via de website van stichting ’t is voor niks kunt u de reacties van de deelnemers nog eens bekijken. www.tisvoorniks.nl/blog/

Een van de opmerkingen van een van de Nederlandse deelnemers: “ 42,5 km genieten en afzien” .

Namens de stichting ’t is voor niks wil ik iedereen bedanken die dit evenement hebben ondersteund en mogelijk hebben gemaakt. Voor de bewoners van Geldrop en Mierlo, zet zondag 25 november 2012 maar vast in de agenda, jullie zijn weer van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Namens Stichting ’t is voor niks,

Frans van den Oord.