Expositie Sphere in ‘de ruimte’ in Geldrop tijdens de feestdagen

Op zondagmiddag 20 november a.s. om 3 uur opent in ‘de ruimte’ in het voormalige postkantoor van Geldrop de expositie Sphere.

Tijdens Sphere ziet u werk van 6 kunstenaars. Exposities in ‘de ruimte’ zijn altijd heel gevarieerd van opzet en Sphere is daarop geen uitzondering. Wel zal er tijdens Sphere extra aandacht zijn voor klein en aangenaam geprijsd werk. U kunt uzelf of een ander kunst cadeau doen; Sinterklaas en Kerstmis bieden u de gelegenheid. Oh, kom er vooral eens kijken!

De 6 kunstenaars die deelnemen aan Sphere zijn Ans Kanters met keramiek, François Eyck met foto’s, Peet Teunissen met collages en keramiek, Ron van Hoof met schilderijen, Ties Poeth met meubelobjecten en Ton Coolen met tekeningen.

De expositie Sphere opent op zondagmiddag 3 uur in ‘de ruimte’ en duurt t/m zondag 8 januari. We zijn ook open op 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag. De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 1 tot  5 uur. Toegang is zoals altijd gratis. U vindt ‘de ruimte’ in het voormalige postkantoor van Geldrop aan de Molenstraat 2 in Geldrop. Kijk voor meer informatie op www.efekkes.nl/deruimte.

Ans Kanters maakt keramiek met een harmonieuze en serene sfeer. Dit bereikt ze door gebruik te maken van een combinatie van grove chamotte- en fijne porselein klei. Ook qua kleur gebruik is haar werk of heel sober of ze maakt gebruik van natuurlijke grondstoffen zoals oxiden en engoben. Gebruik van glazuur laat ze achterwege, omdat dit voor haar gevoel de klei opsluit en de puurheid van het materiaal verloren gaat.

François Eyck is fotograaf. Tijdens Sphere laat hij zijn indrukwekkende serie Shame on you zien. Schaamte is iets in je zelf wat je onzeker maakt. Tijdens dit project liet François Eyck zijn ‘model’ daadwerkelijk die eigen moeilijke of benarde situatie opzoeken om zijn of haar persoonlijke gevecht aan te gaan. Zijn modellen hebben hun gevoel, hun vorm van schaamte met hem gedeeld en beleefd. Vaak zo, dat er geen schaamte meer over bleef.

Peet Teunissen maakt collages uit materialen die haar aanspreken en gevoelswaarde hebben. Ze gaat uit van een thema. Tijdens deze expositie ziet u werk van Teunissen rond het thema ‘de vrouw’. Ook wat een vrouw doormaakt is iets wat Teunissen op het moment bezig houdt. Iedereen draagt zijn kruis. Teunissen laat zich al werkend verrassen. Niet het resultaat maar het proces is belangrijk.

Het werk van Ron van Hoof is moeilijk in een kader te plaatsen. Ondanks dat er figuratieve beelden in verwerkt worden, neigt het meer naar abstract. Zelf noemt hij het geen schilderkunst, maar decoratieve sfeer panelen. Communicatie van de mens in beeld en schrift heeft hem altijd gefascineerd. Meestal werkt hij met verschillende materialen, lood, gips, gaas, steen enz. om die sfeer neer te zetten die hij voor ogen heeft. Een sfeer opgedaan tijdens een reis, wandeling, een ontmoeting of gewoon een gedachte.

Ties Poeth kreeg grote bekendheid door zijn inventieve animatiefilms, waarvoor hij vele internationale onderscheidingen kreeg. Daarnaast maakt hij sinds begin jaren negentig meubelen met een knipoog, in heldere kleuren met vooral iets eigens, een eigen verhaal. Poeth vertelt het verhaal door symbolen en verwijzingen in zijn meubelobjecten op te nemen. De meubels van Poeth mogen dan een knipoog maken naar allerlei achterliggende werkelijkheden, ze zijn wel degelijk ook als meubel bruikbaar.

In de tekeningen van Ton Coolen speelt de mens vrijwel altijd de hoofdrol. Tijdens haar opleiding als fysiotherapeut heeft ze goed leren kijken naar hóe mensen zich bewegen en later, tijdens de school des levens, naar wát hen beweegt. Coolen heeft een voorliefde voor portretten. Toch zijn dat zelden getrouwe afbeeldingen van een persoon. Meestal gebruikt ze haar model als uitgangspunt om een sfeerbeeld te creëren en soms zegt het uiteindelijke resultaat meer over haarzelf dan over haar model.