Soms heb je verrassende activiteiten in De Dreef. Deze keer was het een Energiecafé. Nieuwsgierig was het Wijkblad op pad gegaan om deze door de gemeente georganiseerde activiteit eens van dichterbij te bekijken. Op deze avond werd tussen de aanwezige wijkbewoners volop tips en ervaringen uitgewisseld. Dit aangevuld met informatie van de mensen van het Energiecafé die de avond voorzaten. Zo ontstond een mooie mix van informatie en discussie.
Het Energiecafé is bedoeld om mensen aan het denken te zetten over de mogelijkheden om te besparen, en vervolgens te stimuleren om thuis maatregelen te nemen, zodat ze minder energiekosten hoeven te betalen terwijl het comfort stijgt. Minder kosten en meer comfort klinkt iedereen plezierig in de oren. Maar meestal is eerst een investering nodig. Het is goed om die balans tussen investering en winst goed op het vizier te krijgen voordat energiebesparende maatregelen worden genomen.
Tijdens de inleiding vertelde Dreef voorzitter Bert Gruyters over de energiemaatregelen die in De Dreef genomen zijn. Waar mogelijk is de wattage van de lampen teruggebracht, wordt onnodige verlichting zoveel mogelijk gedoofd en is voor een groot deel overgegaan op energiezuinige TL- en ledverlichting. Hiermee is de afgelopen 5 jaar een grote besparing bereikt.
Een simpel model om eens na te denken over de eigen situatie is de energiebespaarwijzer (www.milieucentraal.nl/energiebespaarwijzer). In 5 stappen worden bespaartips behandeld. Zo zijn er de quick-wins. Eenvoudige maatregelen waarmee je al snel tot 325 euro per jaar kunt besparen. De meeste maatregelen kent iedereen wel, een spaardouchekop, radiatorfolie, minder vaak de droger gebruiken, geen apparatuur in stand-by laten staan.
Een tweede stap is om energiezuinige apparaten te kopen en de gloeilampen te vervangen door spaarlampen of ledverlichting. De gemeente denkt erover om een uitleenservice voor ledverlichting te gaan opzetten. U kunt dan kijken of een ledlamp voldoet in uw situatie. Hierna kan de juiste lamp in de winkel worden gekocht. Aangegeven werd om kwaliteitsledlampen van o.a. Philips of Osram te nemen en geen goedkope merken. Alle maatregelen samen kunnen ruim 300 euro per jaar besparen.
In de derde stap staat het besparen op brandstofverbruik bij de auto. Een zuinige A-label auto bespaard veel op deze kosten. Maar ook uw rijstijl werkt hier aan mee evenals het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer.
In de vierde stap staat het energie zuinig maken van het huis. Hier is veel te verdienen, nl ruim 1300 euro. U kunt denken aan het isoleren van de muren, dak, vloeren en het plaatsen van dubbel glas. Ook het vervangen van een oude CV ketel kan hierbij helpen. De bewoners van de huurwoningen van Woonbedrijf merkten op dat de daken van hun woning nog steeds niet geïsoleerd zijn. Sommige mensen hebben zelf een isolatie aangelegd maar het zou goed zijn als Woonbedrijf hier eens werk van zou maken.
In de vijfde stap wordt zonne-energie ingezet. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van een zonneboiler of zonnepanelen. Eén van aanwezigen heeft vorig jaar een zonneboiler laten aanleggen. Na een jaar was de besparing ruim 1000 kubieke meter gas, wat ongeveer neerkomt op 600 euro. Met dit rendement is de investering van de zonneboiler binnen 7 jaar weer terugverdiend. Subtiel werd opgemerkt dat het rendement hoger is dan sparen bij de bank.
Helaas zijn er op dit moment geen subsidiemogelijkheden meer. In de landen om ons heen zorgen deze subsidieregelingen ervoor dat veel mensen overgaan op het aanbrengen van zonneboilers of zonnepanelen. Wel zijn de laatste jaren de prijzen stevig naar beneden gegaan. Met een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van 7 jaar hebben dergelijke maatregelen een goed rendement.
In Utrecht hebben een aantal bewoners na een Energiecafé een vereniging opgericht die als doel heeft om deelnemers gemakkelijker te laten meedoen in energiebesparingen en energieopwekking. Zoals op hun website te lezen is: Energie-U is het vehikel om voorstanders van duurzame energie een stem te geven en ook gewoon alvast met elkaar aan de slag te gaan met kleinere initiatieven op gebied van besparen en opwekken.
De vraag van de gemeente was of dit ook iets voor de inwoners van Geldrop was. Samen de schouders onder energiebesparende maatregelen zetten. We zijn benieuwd of er interesse in het opzetten van een dergelijke vereniging binnen de Coevering is. Want zonder dat we het weten zorgt elk huishouden voor een uitstoot van 3000 kg co2 per jaar. De gemeente kan een groep enthousiaste bewoners actief ondersteunen. Heeft u interesse? Neem contact op met Anke Kirkels, a.kirkels@geldrop-mierlo.nl / telefoon: 014-040
In elk geval gingen de bezoekers van deze avond naar huis met tips en suggesties, en met plannen om vloerisolatie en een zonneboiler te laten plaatsen.
Rob Biesters