Jumbo supermarkten van de Huijgevoort volledig over op duurzaam varkensvlees

PERSBERICHT

Bergeijk, 1juli 2011 – De 3 filialen van Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort zijn vanaf vandaag volledig overgestapt op vers varkensvlees van de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) met het Milieukeur-keurmerk. Met deze beslissing zijn de klanten van Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort altijd verzekerd van een betaalbaar, dier- en milieuvriendelijk kwaliteitsproduct.

“Het varkensvlees van Keten Duurzaam Varkensvlees past perfect bij onze winkels.” Aldus Ard van de Huijgevoort, samen met zijn broer Luc eigenaar van Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort. “Het is een puur product van hoge kwaliteit dat duurzaam geproduceerd is voor een prijs die bij onze formule past. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort. Energieverbruik en het verduurzamen van het assortiment zijn speerpunten in onze bedrijfsvoering.“

Duurzaam, niet duurder
Milieukeur varkensvlees van de KDV onderscheidt zich door een innovatief concept waarbij een optimale balans is gezocht tussen dierwelzijn, zorg voor het milieu en prijs. Hierbij ligt het accent niet op de regels zelf, maar op de meest efficiënte manier om substantiële resultaten te behalen. Naast een stevige set basiscriteria heeft elke boer daarom ook de vrijheid om te kiezen welke maatregelen het beste aansluiten bij het bedrijf. Dankzij deze flexibiliteit kunnen boeren hun bedrijf makkelijker aanpassen en kan er sneller worden opgeschaald.

Kees Hems namens de KDV: “Deze opschaling is eigenlijk de sleutel tot alles: het verzekert een betrouwbare aanvoer en drukt de kostprijs, zodat het voor de retail mogelijk is om ‘volledig over te stappen’ . Hierdoor blijft het betaalbaar voor de consument en kunnen er direct aanzienlijke resultaten worden geboekt op het gebied van dierwelzijn en milieu.”

Een gedegen concept
De hoofdpijlers van de KDV zijn Dichter bij de natuur, Gezonde dieren en Zorg voor het milieu . Zo moeten alle varkens in groepen gehuisvest worden, krijgen zij speeltjes om hun natuurlijke gedrag te stimuleren en worden de mannelijke varkens niet gecastreerd. De gezondheid van de dieren wordt gewaarborgd door een optimaal stalklimaat en vaste dierenarts die de boer en zijn dieren kent. Het gebruik van antibiotica kan hierdoor tot een minimum worden beperkt.

Samen met de Stichting Natuur en Milieu is er een breed scala aan maatregelen ingesteld om de belasting voor het milieu te verlagen. Zo wordt er op de boerderij op dit moment 20% minder energie gebruikt, 15% minder broeikasgassen uitgestoten (CO2 / ammoniak) en 15% minder meststoffen (stikstof /fosfaten) geproduceerd.

Kees Hems: “Keten Duurzaam Varkensvlees is een gesloten, 100% Nederlandse keten met gemotiveerde ondernemers die allen specialist zijn op hun vakgebied. De kwaliteit en veiligheid wordt daarom niet alleen gewaarborgd door de continue, strenge en onafhankelijke (externe) controles en certificeringen. Maar ook door het, helaas bijna ouderwetse, gegeven dat de ketenpartners elkaar persoonlijk kennen. Omdat de keten bestaat uit 100% Nederlandse familiebedrijven is de veiligheid gewaarborgd. Ieder stukje vlees kan moeiteloos van ‘boer tot winkelvloer’ getraceerd worden.”

Over Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort
Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort vindt zijn oorsprong in Tiburg waar An en Bert van de Huijgevoort in 1967 hun kruidenierswinkel openden. In 1975 weken ze uit naar Luyksgestel waar een zelfbedieningswinkel werd geopend. In 1993 is na enkele verbouwingen gekozen voor de Jumbo formule. Waarna in 2000 na enkele uitgebreide verbouwingen de winkel is overgenomen door zoon Ard van de Huijgevoort. In 2004 begon de tweede zoon Luc van de Huijgevoort een Jumbo supermarkt in Valkenswaard, en vanaf 2007 kon ook Geldrop worden toegevoegd. Op dit moment zijn er binnen de familie van de Huijgevoort dus drie winkels in het bestand met in totaal 400 medewerkers.
Jumbo Supermarkten van de Huijgevoort onderscheidt zich in de markt door service en hoge kwaliteit te bieden. Door geavanceerde logistiek en goede inkoop komt het voordeel ten goede aan de klanten; producten kunnen tegen de laagste prijzen worden verkocht.

Over de KDV
Keten Duurzaam Varkensvlees is gestart in 1997 met als doel op een duurzame manier varkens te houden, sindsdien hebben vele ontwikkelingen plaatsgevonden. Inmiddels is de KDV uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen varkenshouders, slachterij, grossiers, slagers, retail, cateraars en vleeswarenproducenten. Deze zijn allemaal nauw betrokken bij het concept. Samen maken de ketenpartners afspraken over de wijze waarop varkensvlees geproduceerd wordt volgens de eisen die Stichting Milieukeur (SMK) stelt. Waar noodzakelijk worden er door de KDV eisen aan het concept toegevoegd. De productie vindt plaats onder gecertificeerde omstandigheden wat de betrouwbaarheid waarborgt. Het eisenpakket van SMK wordt opgesteld in samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zoals Stichting Natuur en Milieu en de Dierenbescherming .