De Dreef in de (nep)brand

Brandoefening in Wijkcentrum De DreefOp dinsdagavond 1 Maart was het zover, in het wijkcentrum werd een brandoefening met ontruiming gehouden. Begin van de avond werd het wijkcentrum geprepareerd voor de oefening. Op de vliering boven de centrale hal  werd de locatie waar de (nep)brand ontstond.

Even over 20.00 uur ging het brandalarm af. Iedereen die in het gebouw was moest eruit, de dienstdoende barman werd voor even hoofd BHV-er (bedrijf hulpverlener). Alle lokalen binnen het wijkcentrum waren op dit moment bezet. Gelukkig brak er geen paniek uit en een ieder ging wel gehaast maar gecontroleerd het gebouw uit. De hoofd BHV-er controleerde als laatste snel alle ruimtes. Hij miste 1 persoon die op de vliering bezig was, (door de brandweer neergelegde oefenpop).

De mensen werden opgevangen in de frietzaak van Sjaak. Achteraf gezien hadden ze naar Hoog en Droog gemoeten. Daar kregen de mensen een kopje koffie voor de schrik. De brandweer was er snel bij, en de hulp BHV-ers wezen de brandweerauto de weg. De bevelvoerder van de brandweer had overleg met de hoofd BHV-er en stuurde snel de verkenningsploeg naar binnen op zoek naar de vermiste persoon en de positie van de brandhaard. Al snel was de brandhaard gevonden en kon de brandslang snel naar binnen. Vervolgens werd een 2e brandhaard op het kantoor van de beheerder ontdekt. In het kantoortje bleef de schade beperkt tot het bureau en de prullenbak.

De brandweer zette een 2e verkenningsploeg in waardoor het gebouw goed doorzocht kon worden op eventuele meerdere brandhaarden. Gelukkig was dit niet het geval. Rond 20.45 konden de gebruikers van het wijkcentrum weer terug naar de activiteiten. Alleen de doorgang naar de grote zaal was nog niet bruikbaar, de mensen moesten via de nooduitgang weer naar binnen.

Ondertussen was de brand op de vliering geblust en was het slachtoffer geborgen Helaas was deze door de rookontwikkeling bewusteloos geraakt en aan het ambulance personeel overgedragen. Rond de klok van 21.00 uur werd de brand meester gegeven en kon het gebouw rookvrij gemaakt worden. Dit had nog wel wat extra aandacht nodig omdat op deze vliering geen raam open gezet kon worden. Daarom werd er gebruik gemaakt van een rookafzuiger. Op bepaald moment was die geplaatst op de hoogte van de gang bij de wc. Door de sterke wind die ontstond waaide het rek met folders leeg. Komisch was het om te zien dat iedereen achter de folder aanrende.

Terug kijkend was het een erg geslaagde oefening die erg nuttig is voor iedereen. Voor de vrijwilligers van wijkcentrum De Dreef, maar zeker ook voor de brandweer. Wijkcentrum De Dreef heeft verschillende mensen die achter de bar werken. Deze hebben met steun van de gemeente een BHV cursus met succes afgerond. Ze kunnen nu ontruimen en zelfs mensen met een hartstilstand reanimeren. In 2010 is een zelfs een hartpatiënt gered met defibrillator. We gaan in 2011 proberen om een defibrillator in De Dreef te krijgen. Ieder jaar gaan deze mensen op BHV herhaling om zo goed mogelijk voorbereid te blijven.

Brandweerlui en Dreefers bedankt voor jullie inzet.

Bert Gruijters