Geen toegang meer voor honden

Speelveld aan de BosrandIn 2003 voerde de gemeente het hondenbeleid in en verschenen er rode, blauwe en groene paaltjes in de wijk. Met de toenmalige wethouder van Leysen is toen afgesproken dat er een doorgang aan de oostkant van het grote speelveld aan de Bosrand zou komen voor hondenbezitters. Hierdoor is het rode paaltje ook 10 meter meer naar het westen geplaatst. Dit pad over het veld wordt dan ook vaak gebruikt door iedereen die van af de Bosrand naar het Eikenlaantje en het achterliggende Kempisch landschap wil.

Intussen worden er nieuwe maatregelen tegen de overlast van honden geplaatst, dit na een zorgvuldige afweging door de Gemeente. Hierdoor is op veel plaatsen een hekwerk rond een speelvoorziening geplaatst, dit is ook gebeurd op het  speelveld aan de Bosrand.

Hekwerk aan de BosrandDaarnaast wordt parallel aan het Eikenlaantje een laag hekwerk over de volledige lengte van het veld geplaatst. Hierdoor wordt het voor hondenbezitters onmogelijk om het veld nog over te steken, wandelaars kunnen over dit hekje stappen. De gemeente stelt dat het hele veld verboden gebied voor honden is. De afspraken met de voormalige wethouder van Leysen zijn onbekend. Hondenbezitters moeten in de toekomst omlopen om bij het Eikenlaantje te komen.

Update 29-1-2011: Al het hekwerk is intussen geplaatst. We hebben een foto-serie gemaakt zodat u het resultaat kunt bekijken. De foto hierboven laat het gedeelte van het hekwerk zien dat dwars over een wandelpad is gezet.  Bekijk de foto’s.

Update 31-1-2011: Afgelopen weekend hebben we veel mensen in het Eikenlaantje aangesproken. Wandelaars, hondenuitlaters, wijkbewoners en geen wijkbewoners. Samengevat is de mening van deze mensen: achterlijk, belachelijk, afschuwelijk, onzinnig, gevaarlijk, onnodig, geen gezicht, hebben ze geld te veel bij de gemeente, wie verzint er zoiets, landschapsvervuilend. We hebben niemand kunnen vinden die een positief geluid liet horen over het lage hekwerk.

Kapot hekwerk aan de BosrandUpdate 5-2-2011: Intussen is er flink gesnoeid door de gemeente rond het Eikenlaantje. Tijdens deze snoeiwerk is het lage hekwerk mogelijk beschadigd door de gemeentewerkers, maar ook ontevreden wijkbewoners kunnen hier verantwoordelijk voor zijn geweest. De buis van het hekwerk lag bij één van de doorgangen van het veld naar het Eikenlaantje gedeeltelijk los op de grond.

Vandaag was dit losse stukje hekwerk verdwenen. De overbleven paaltjes staan midden in de doorgang. Deze paaltjes zijn moeilijk te zien en open van boven waardoor er gevaar voor verwondingen is. Wijkbewoners hebben de paaltjes voorzien van een extra markering.

De nieuwste foto’s staan achterin de serie. Klik op de bovenstaande foto om de serie te bekijken.

Uit het ED van 5-2-2011

Buurt Geldrop struikelt over hondenpoephekje

GELDROP – Omwonenden van de Bosrand in Geldrop struikelen letterlijk over een pas geplaatst hekje bij het speelveld in deze straat. Dat is neergezet om honden en hun baasjes ervan te weerhouden het veld te gebruiken als toilet. Het groen kent echter ook enkele doorgangen voor wandelaars; die stuiten nu op een hindernis. De buurt ervaart het lage hekje (veertig centimeter) dan ook als zeer hinderlijk, zegt Rob Biesters, voorzitter van de Vereniging van huiseigenaren Coevering 50. Hij zegt vooraf ook niet op de hoogte te zijn geweest van het plan.

„Het hekje is gevaarlijk. Veel wandelaars steken het veld over en kunnen erover struikelen. Verder stappen hondenbezitters erover.” Bovendien, zo stelt Biesters, is er geen sprake van hondenpoepover-last. „We hebben niemand gesproken die daar overlast van had. Wat dat betreft is al het hekwerk op het veld onnodig.”

Dat er zo weinig poep ligt, komt deels doordat – op verzoek van de wijk – een strook van vijftien meter breed ten oosten van het veld is vrijgemaakt voor hondenbezitters om het groen te doorkruisen. Om het gewraakte hekje weg te krijgen, gaat de wijkvereniging handtekeningen inzamelen om die te overhandigen aan de gemeente Geldrop-Mierlo.

Ook hoopt de buurt dat de gemeente twee doorgangen voor hondenbezitters aanlegt. „En dat we vooraf geïnformeerd worden over werkzaamheden zodat overleg mogelijk is.”

4 gedachtes over “Geen toegang meer voor honden

 1. Eugenie 30/01/2011 / 14:28

  Wil graag reageren over het hekwerk dat geplaatst is op het grasveld aan de bosrand. Dat er een mooi hek geplaatst is om het speeltoestel is prima, maar zo’n klein hekje van 30 cm vinden veel bewoners van deze omgeving afschuwelijk. Zeker in zo’n mooi buiten gebied. Jammer dat er geen overleg is geweest met de buurtbewoners.

  Like

 2. John 04/02/2011 / 21:57

  jammer dat de gemeente hier zo veel geld aan uitgeeft.
  ze hadden het hekwerk beter aan de voorkant van het grasveld kunnen plaatsen, dit houd evt de honden er vanaf,
  nu haalt men de loop naar het eikelaantje weg en denk ik dat er meer overlast van kan komen.
  ook is het wachten totdat er iemand over heen valt omdat het dusdanig laag is en groen zodat het in de zomer niet opvalt. wie is hiervoor dan aansprakelijk ?

  Like

 3. Paul 05/02/2011 / 13:47

  Opnieuw een bewijs dat de gemeente zich niet houdt aan afspraken en maar (onnodig) geld uitgeeft (van de burger). Eerdere gevallen geven aan de er nog steeds niet geleerd wordt, te denken aan de doorgang fietsers Bosrand en de onnodige, rigoreuze kaalslag op verschillende plaatsen in en rond de Coevering. Kennelijk nog steeds niet doorgedrongen: De overheid is er voor de burger en niet andersom!

  Like

 4. Harry Lefferts 07/02/2011 / 12:20

  In het verleden hebben we afspraken gemaakt – een goed compromis – De wandelaars en de “hondenuitlaters” zouden via een soort looppad aan de meest oostzijde van het speelveld een doorgang hebben naar het pad wat haaks staat op het Eikenlaantje. Richting kantine van de Windhondenrenbaan.
  Het lage hekwerk vind ik een aanfluiting voor de natuur waar we zeker in deze omgeving zo voorzichting mee om moeten gaan. En de zin om het te doen kan ik niet plaatsen. Dus zoals gelukkig meer is gebeurd na reactie van de burgers. Voorzichtig afbreken.

  Like

Reacties zijn gesloten.