Landschapswandeling IVN-Geldrop

Op dinsdag 28 december om 12.00 uur kunt u met het IVN Geldrop meewandelen door een landschappelijk interessant gebied, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de landschappelijke kenmerken en waarden van het gebied waar we wandelen.

Deze keer gaat de wandeling naar Nationaal Park De Groote Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel – Asten – Nederweert.

De wandeling is op dinsdag 28 december om 12.00 uur. (let op: afwijkende tijd) Startpunt: Bezoekerscentrum Mijl op Zeven, Moostdijk 15, Ospel,
óf gezamenlijk vertrek om 11.00 uur vanaf parkeerplaats bij het Kasteel in Geldrop (Helze).

Routebeschrijving naar startpunt: Afrit 35 van A67 bij Someren; rechtsaf, langs de Zuid-Willemsvaart. Na ± 8 km bij Someren-Eind linksaf, over kanaal en direct rechts Gezandebaan. Na 2 km rechtsaf: Ospelerweg, later Moostdijk.

Wij willen weer een flinke wandeling maken van ongeveer 10 km en zullen zo’n 3 uur onderweg zijn. Tijdens deze wandeling wordt een keer in de natuur gepauzeerd. Na afloop is er de gelegenheid om samen een kop soep te eten. Dit is op eigen kosten. Waterdichte schoenen zijn aanbevolen en bij extreem nat weer laarzen.  Deelname is zoals altijd gratis.

Nationaal Park De Groote Peel, ruim 1400 hectare groot, is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Het is een van de weinige restanten die over zijn van het onafzienbare hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Tegenwoordig is het een natuurgebied van internationale klasse, vermaard om zijn vogelrijkdom en bij uitstek geschikt om wandelend te beleven. Weids en waterrijk herinnert het landschap aan vroeger. Overal zijn sporen van het verleden te vinden, toen noeste werkers de turf, ‘het zwarte goud van de Peel’, uitgroeven. Destijds was het een plek om te mijden, nu wandelt men er naar hartelust. De vele paden (onder andere de voormalige peelbanen waarover de turf werd afgevoerd) maken het gebied toegankelijk. Het wandelen over de verende veenbodem is een aparte ervaring.

IVN Geldrop is ook op internet aanwezig: http://www.ivn.nl/geldrop