Koele actie Milieudefensie Geldrop

Milieudefensie Geldrop heeft heeft met een coole actie vorige week aandacht gevraagd voor het plaatsen van deuren voor de koeling in supermarkten. Met een oude koelkast op een bakfiets gingen vrijwilligers van Milieudefensie naar enkele Geldropse supermarkten.

Thuis laat je de koelkast niet open staan. Waarom dan wel in de supermarkt, vraagt Milieudefensie zich af. “Deuren plaatsen voor de koeling in de supermarkt is een simpele maatregel, die geld en energie bespaart. Als alle supermarkten hun koelingen dicht zouden doen, besparen we evenveel energie als 173.500 huishoudens verbruiken”, aldus Milieudefensie.

In het kader van de landelijke actie Koelkast Dicht gingen vrijwilligers van Milieudefensie Geldrop vorige week met bakfiets richting supermarkten. Henk Heijns, Peter Rothuizen en Henk Verdonschot begonnen bij Lidl om daar het aantal strekkende meters onafgedekte koeleingen te meten. “Met die meting berekenen we hoeveel energie en geld ze kunnen besparen met dichte koelingen. We kunnen ook berekenen hoe snel de investering zichzelf terugverdient”, aldus de vrijwilligers.

De filialen van Albert Heijn en Jumbo hebben de koelkasten afgesloten of gaan dit doen. Bij Lidl, Nettorama en Aldi is dit (nog) niet het geval. Milieudefensie Geldrop hoopt de betreffende supermarkten met de koele actie over de streep te trekken. Meer weten? Kijk dan op www.milieudefensie.nl

Foto: Corinna Romanesco