Padden overzetten

Padden overzetten

Het was vanochtend druk bij het padden overzetten. Waar doorgaans één of twee IVN-ers bij dag en douw de emmer nalopen, was er nu een hele groep in de weer.

Het middelpunt van deze groep werd gevormd door een viertal kinderen die gespannen en enthousiast in de weer waren met die best wel enge padden.

Gesteund door ouders, opa’s en oma’s werd bij elke emmer eerst gekeken hoeveel padden en kikkers er te zien waren. Daarna werden de padden er één voor één uitgehaald en in de emmers van de kinderen gedaan. Vervolgens werden alle padden aan de overkant van de weg weer in de natuur vrijgelaten.

Door de plotselinge lente is de paddentrek in korte tijd van start gegaan. Zwoele temperaturen en nattigheid zijn hiervoor nodig. Het afgelopen weekend was een ideaal weekend voor de padden. Dat hadden de vrijwilligers van het IVN als gemerkt. Zo wordt niet alleen ’s ochtends maar ook ’s nachts alle padden overgezet.

Waar het ’s ochtends nog lekker rustig was langs de Bosrand is het ’s nachts een ander verhaal. Er is ontzettend veel verkeer op de Bosrand rond middernacht. Bezoekers van Manege Meulendijks rijden weer naar huis. Het is dan als vrijwilliger uitkijken geblazen wat op het stukje van de brug naar de bebouwde kom van Geldrop mag helaas 80 km/uur worden gereden.

Ondanks de schermen wordt veel padden doodgereden. Maar nog meer padden en kikkers worden door de vrijwilligers van het IVN veilig overgezet. En de kinderen, die vonden het een hele beleving.

Op de foto rechts is een bijzondere kikker amplex te zien. De bovenste kikker hield de onderste kikker in een stevige omarming. Een amplex zie je vaak bij padden, maar niet bij kikkers. Ondanks het extra gewicht wist de kikker nog hoog te springen.