Herstel fietspaden Strabrechtse heide in winter gestart, in lente afgerond

Persbericht Staatsbosbeheer

Herstel fietspaden Strabrechtse heide in winter gestart, in lente afgerond

Staatsbosbeheer heeft in november 2008 opdracht gegeven tot het herstel van de semi-verharde fietspaden van de Strabrechtse heide. Er is in totaal zo’n 8,7 km fietspad hersteld. Het betrof bestaande paden, er  zijn geen nieuwe paden aangelegd. In week 48 van 2008 is met de werkzaamheden gestart, echter vanwege het winterse weer (stevige vries en vervolgens dooi en neerslag) zijn de werkzaamheden in 2008 niet geheel afgerond.

Geschikt lenteweer
Nu het lenteweer zorgt voor geschikte omstandigheden, zal Staatsbosbeheer vanaf midden deze week (week 20) verder gaan met de werkzaamheden ter verbetering van de fietspaden. Het betreft met name de afwerking. U kunt dus wellicht enkele kleine machines verwachten tijdens uw fietstocht over de Strabrechtse heide. Echter na het aanbrengen en walsen van de nieuwe laag verharding, is deze direct betreedbaar, of beter gezegd: befietsbaar. De werkzaamheden zullen ongeveer een week in beslag nemen.

Grauwacke
Op de bestaande semi-verharde fietspaden is eind 2008 reeds grotendeels een nieuwe toplaag (6 cm dik) aangebracht van 100% gebroken natuursteen  genaamd “Grauwacke”. Aan dit natuursteen zijn volgens de Duitse groeve geen milieubelastende bestanddelen toegevoegd. De breedte van de herstelde fietspaden varieert van 1.20 tot 1.50 m.

Rekening houden met reptielen en amfibieën
Staatsbosbeheer heeft bewust gekozen voor natuursteen en niet voor asfalt, aangezien (ook zeldzame) reptielen en amfibieën zich graag opwarmen op asfalt en hierdoor grote kans lopen overreden te worden. Staatsbosbeheer stelt haar gebieden open voor iedereen die er van wil genieten. Er wordt echter wel zoveel mogelijk rekening gehouden met zeldzame planten en dieren.