De VVD Diftar klucht

De VVD Diftar klucht

Tijdens de raadsronde van maandag 15 december 2008 was er geen vuiltje aan de lucht. Het voorstel van wethouder van Zeeland om de diftar in de Hoogbouw per 1 januari 2009 te vervangen door een vaste bijdrage per huishouden werd met instemming van bijna alle partijen aangenomen. Hier en daar was er wel een kritische noot te horen, maar het leek in de plenaire raadvergadering een hamerstuk te worden. Het was zo duidelijk dat zelfs uw verslaggever zich alvast naar huis spoedde om alvast een artikel te gaan schrijven. Helaas had iedereen zich verkeken op de VVD. Daarom zat het wijkblad in januari weer bij een raadsronde, over hetzelfde onderwerp, met verbazing te luisteren naar de klucht die de VVD wist op te voeren in de persoon van Thomas Schouten. Met mogelijk als resultaat dat de afschaffing van de Diftar voor de hoogbouw pas per 1-1-2010 ingevoerd kan worden.

Klik op de onderstaande link om verder te lezen.

Laten we even terug gaan naar december 2008. Er was meer dan voldoende steun van de partijen voor het voorstel van wethouder van Zeeland. Toch wist de VVD dit onderwerp aan te houden. Formeel is dit niet mogelijk. De VVD had dit moeten voorleggen in de raadsronde en niet in de plenaire gemeenteraad. Helaas liet de voorzitter, burgemeester Donders en de griffier dit toe. Waarom de VVD besloot om tot uitstel te vragen komt waarschijnlijk voort uit onenigheid binnen de VVD fractie. Tijdens de raadsronde was de VVD het op enkele kleine punten eens met het voorstel.

Vervolgens werd door de raadsleden voorgesteld om op 31 december 2008 kort bij elkaar te komen om het onderwerp Diftar voor de hoogbouw te bespreken. Vanuit de ambtenaren was het duidelijk dat uitstel na eind 2008 tot gevolg zou hebben dat deze maatregel niet in 2009 zou kunnen worden ingevoerd. Dit is volgens de ambtenaren ook gemeld aan het college van B&W.

Per november 2008 zijn de afvaltarieven vastgesteld. Aanpassing van deze tarieven in een lopend jaar is dan niet mogelijk. De wet schrijft het volgende voor: een belastingplichtige moet op 1 januari van een belastingjaar zijn belastingpositie voor dat belastingjaar moeten kunnen bepalen en niet met belastingverzwaringen in de loop van dat belastingjaar mag worden geconfronteerd. Een voorbeeld om e.e.a. te verduidelijken. Stel u voor dat iemand weinig afval aanbiedt, de rekening valt daardoor laag uit. Als nu ergens in 2009 een vast tarief voor Diftar in de Hoogbouw zou worden vastgesteld dat hoger ligt dan ons voorbeeld persoon kwijt zou zijn in het oude systeem, dan kan deze beroep aantekenen. De gemeente is bang voor aanzienlijke financiële risico’s als meerdere bewoners beroep aantekenen.

Duidelijk is dat de raad gebruik had moeten maken van de mogelijkheid om op 31 december over het onderwerp Diftar te vergaderen. Maar niemand had dit in de gaten. Daardoor werd gekozen voor een raadsronde op 19 januari. Te laat.

Tijdens de raadsronde van 19 januari kreeg Thomas Schouten van de VVD de wind van voren. Hij verving een VVD collega die tijdens de vorige raadsronde zich coöperatief had opgesteld en met wat punten van kritiek kon instemming in het voorstel van de wethouder. Maar nu maakte de VVD een complete ommezwaai, het leek wel of er een nieuwe partij aan tafel was geschoven. Arrogant, te veel overtuigd van zijn eigen gelijk, solistisch en schreeuwerig. Zo mag je het optreden van Schouten wel noemen. De VVD onwaardig.

Met als resultaat dat het college huiswerk krijgt voor de volgende raadsronde. Ze moeten de mogelijkheid bekijken om medio 2009 toch de Diftar voor hoogbouw af te schaffen. Niet een gemakkelijke klus lieten de ambtenaren in de wandelgangen al horen. In februari weten we meer.

7 gedachtes over “De VVD Diftar klucht

  1. C van Dee 19/01/2009 / 23:41

    Het word zachtjes aan voor andere acties, zo kan ieder jaar een andere politieke partij dit tegen houden.
    Terwijl overal in de kranten duikelijke standpunten waren.
    het is duidelijke een klap in het gezicht van de bewoners.
    De gemeente zal iets moeten aanbieden aan de bewoners want dit slaat nergens op.
    Dit zo zie ik het is een pure extra belasing op de bewoners van de hoogbouw.
    Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.

    Een politieke partij die beslist wat en wanneer ik mag eten.

    een verontwaardige bewoner

    Like

  2. Collin 20/01/2009 / 14:48

    Ik snap niet waarom zoveel mensen een probleem met het diftar syteem hebben?

    Ik weet dat er vaker problemen zijn met de containers omdat mensen deze blokkeren door te veel in een keer aan te bieden.
    Maar verder werkt het prima, je betaalt ook gewoon voor wat je aanbied.

    Met het nieuwe voorstel betaal je niet meer voor wat je aanbied maar een vast bedrag.
    Voor mij komt dit veel hoger uit vergeleken wat ik op het moment betaal. En dit zal voor veel andere mensen ook zijn. En sowieso hoef je maar weinig rest afval aan te bieden omdat Geldrop heel veel mogelijkheden heeft qua recycling op de milieustraat. En voor veel afval hoef je helemaal niets voor te betalen.

    Dus waarom is er dan zoveel weerstand tegen dit systeem?

    Like

  3. C van Dee 21/01/2009 / 20:31

    Geachte Collin,

    natuurlijk zal het wat duurder worden, maar de diftar(ondergrondsecontainer) is te klein voor 40 liter zakken.tevens bepaald de diftar wat en wanneer ik eet.
    Er is genoeg plaats voor overige afval aan te bieden, maar wat vergeten word dat de oudere mensen en mensen in de hoogbouw meestal geen goede opslag hebben voor hun afval. We zitten nu eenmaal in een wegwerp maatschappij die de winkeliers ons opdringt. Alles is verpakt maar helpen dit probleem op te lossen doen ze niet.
    Denk nogmaals aan mensen in de hoogbouw die geen opslag hebben voor rest afval.

    Like

  4. Van Zwaan 21/01/2009 / 20:36

    Ik zou graag willen weten waar meneer of mevrouw Collin woont. Ik bedoel in Hoogbouw of anders.
    In Hoogbouw is het vvooral voor ouderen een probleem dat is algemeen bekend geworden op de bijeenkomsten. Bovendien brengt het met zich mee dat de kans wordt vergroot dat men altenatieven gaat nastreven om kleine zakjes ergens anders te dumpen ( denk aan de problemen met de rode bakjes !!)
    Het is dus zaak dat de gemeente een alternatief vindt.
    Mogelijk het bevriezen van de tarieven dan kan niemand bezwaar maken.

    Like

  5. Collin 25/01/2009 / 09:09

    Ik woon zelf in een flat hier in Geldrop (in een van de flats die gerenoveerd worden).

    Het probleem van de zakken kan opgelost worden door een grotere opening te gebruiken op het diftar systeem, met een kleinere opening voor het aanbieden van kleineren zakken/hoeveelheden. Hiervoor kun je een sensor gebruiken die detecteert welke opening je gebruikt (en dus een ander bedrag gebruikt).

    Dit lost dan ook het opslag probleem grotendeels op. Je kan dan vaker kleinere hoeveelheden aanbieden als je geen opslag ruimte hebt of kleine zakken hebt. Of een grote zak van 40 liter.

    Het zoeken van alternatieve methoden voor het lossen van afval is een algemeen probleem van onze samenleving. In het dorp waar ik opgegroeid ben kwam je vaker illegale dumpingen van volle aanhangwagens van rommel tegen. Dit omdat mensen te beroerd zijn om 5 a 10 euro te betalen voor de stort (afhankelijk van het soort en hoeveelheid). Dit zal je dan ook altijd hebben met een systeem waar de vervuiler betaald.
    Het is dan ook een taak van de gemeente om in ons geval te kijken hoe ze de mensen die dit doen te pakken kunnen krijgen. En hier zijn genoeg manieren voor te verzinnen. Eentje is gewoon luisteren naar de bewoners wanneer ze dit zien gebeuren en dan gewoon uit het zicht gaan posten om de boosdoener te pakken te krijgen. En zo zijn er nog veel meer te verzinnen.
    Het is dus geen falen van het diftar systeem, maar het falen van de controle van de gemeente op een nette buurt en het naleven van de regels.

    En het aandragen van de "wegwerp maatschappij die de winkeliers ons opdringt" is een non-argument in mijn ogen. Je hebt op dit gebied een keuze. Dit in het soort producten die je koopt (er zijn genoeg alternatieven die weinig verpakkingen gebruiken) en je kan ook de winkels hierop aanspreken. Bijvoorbeeld door tassen te weigeren die je eigenlijk niet nodig hebt. Een tasje voor een dvd hoef ik echt niet omdat ik altijd een koeriertas bij mij heb waar mijn spullen inzitten. En daar kan gemakkelijk een heel stel dvd’s bij.

    Like

  6. tribel2 03/02/2009 / 12:02

    Ik ben heel bewust met afval scheiden bezig en bied daardoor zeer weinig rest afval aan (net de rekening binnen van juni-dec 2008 van 4 euro).
    Ik word straks dus gestraft voor dit feit !! ga een kapitaal meer betalen voor mijn afval!!
    Vraag me af hoe de politiek dit gaat oplossen?????

    Like

  7. onbekent 07/02/2009 / 14:07

    wij zijn ook goed bezig met afval schijden van de diftar . ik heb 16 lichtingen per jaar en dan moet ik voor 42 betalen ze moeten de ouderen er maar uitpikken die het willen als ze de afrekeningen krijgen , maar dat zal wel teveel werk zijn

    Like

Reacties zijn gesloten.