Een varken aan het spit

Een varken aan het spit

Al vroeg in de morgen worden tenten opgezet op het grasveld in de bocht van de Waleweinlaan. Het jaarlijkse Buurtfeest van ’t Goor op zaterdag 6 september j.l. start met een flink aantal vrijwilligers, die er zin in hebben. Een grote vrachtwagen spuugt stoelen, tafels en een springkussen uit. De kinderen kunnen niet wachten en voor twaalf uur is het al een drukte van belang rond en in het rood-geel-groene opgeblazen gevaarte.  Partytenten volgen en de muziek van Piet klinkt vrolijk over het veld, terwijl een jongentje de laatste hondenuitwerpselen verwijdert.

Bekijk alle foto’s

Klink op de onderstaande link om verder te lezen

Een rooie auto nadert rond twee uur en een potsierlijk opgemaakte vrouw stapt uit en verzamelt snel een groep kinderen om zich heen. Hallo, roept ze of eigenlijk ahoi, want ze is een zeerover. Binnen de kortste keren zijn de kinderen omgetoverd in een groep gevaarlijk uitziende boeven met zeeroverskleren, geschminkte ooglappen en griezelig echte lidtekens op hun wangen. De buurt is gewaarschuwd. Luid roepend gaan ze op weg om de zeeroversvlag met doodskop op te sporen, die op de een of andere geheimzinnige manier kwijt is geraakt. Een vertwijfelde bewoner probeert de groep die onder de kreet ‘aanvallen’ het pand bestormt nog de toegang van zijn huis te beletten, maar de man wordt omver gelopen en het huis wordt grondig op een vlag doorzocht. Na de huizen komen de plantsoenen en bosjes aan de beurt tot er een zeerover de vlag vindt en al snel volgt ook een schatkist met geld en juwelen.

Terwijl intussen op het veld het speenvarkentje zich wentelt aan het spit wordt het springkussen weer bestormd door de kinderen en zetten anderen zich aan tafel om op een echt doek te schilderen. Wanneer de middag ten einde loopt zijn er tweeëntwintig kunstwerken ontstaan. Dan klinkt het doffe geluid van jambees. Een grote groep kinderen en volwassenen trommelen afwisselend op de grote dieptrommen professioneel begeleid. Het valt niet voor iedereen mee om het juiste ritme dat door de leidster wordt aangegeven te volgen, maar het klinkt geweldig.

Dan is het speenvarken bruin genoeg geworden om te eten en ook enkele reusachtige vissen liggen klaar om met salades en brood verorberd te worden. Meesterkok Klaas heeft het allemaal onder controle. De meegebrachte wijn en het bier vloeien in stromen, terwijl buren met elkaar gezellig praten en zelfs een kist met honderdvijftig sigaren de ronde doet. Een rookverbod geldt duidelijk niet op het grasveld.

Het wordt dan snel donker en twee grote vuren brengen warmte en gezelligheid, lampjes gaan aan en de muziek verhoogt de stemming. Tijd voor jeu des boules. Twee prachtig aangelegde velden worden door enkele groepen spelers gebruikt en de punten worden nauwkeurig geteld.
De velden, die met veelkleurige lampjes zijn verlicht, liggen erbij alsof het een permanente jeu de boules baan lijkt.

Tot slot van de avond komt Piet in actie met karaoke. Een scherm toont de teksten en enkele mensen wagen zich onverschrokken achter de microfoon. Er volgen meer zangers en naast enkele amateurs, die schrille klanken voortbrengen, lijken er professionele sterren op de Waleweinlaan en Adelaartlaan te wonen. Om er stil van te worden.

Die stilte – op deze prachtige, warme zomeravond – biedt nog enkele uren plezier tot het buurtfeest 2008 helaas weer voorbij is.

De volgende dag regent het weer, maar vrijwilligers ruimen de zaak snel op. En we kijken uit naar het buurtfeest 2009.

Leo Le Large.

2 gedachtes over “Een varken aan het spit

 1. Paul Post 10/09/2008 / 10:39

  Leuk stukje, Leo !!

  Like

 2. ZeurPiet 16/09/2008 / 23:30

  Partij van de dieren.. Kom er maar in.. Mensen, hoe gezellig het ook is, moet er nu een Varken aan het spit? Dat kan ook anders..

  Bedenk eens, al die kinderen die dat lieve koppie zien.. Met een spies door zijn *ont en mond.. en dan boven een vuurtje..

  We leven in 2008, is dat nu nodig??

  Like

Reacties zijn gesloten.