Snelheden OnsBrabantNet

Snelheden OnsBrabantNet

Net voor de vakantie kregen we de volgende reactie binnen:

Beste redactie,
Het is wellicht een idee om in het wijkblad eens aandacht te besteden aan de glasvezel en de ervaringen met de snelheid. Op de website van onsbrabantnet wordt geclaimd dat we met 100Mbps kunnnen werken maar wat betekent dit nu in het echt? Voor mijn gevoel is de snelheid niet altijd wat ik er van verwacht.

Op deze reactie volgende nog meer reacties:

Wij hebben de aansluiting uitvoerig getest tussen verschillende punten en met verschillende servers op verschillende tijdstippen. Resultaat…
Overdag door de week is de verbinding vaak zelfs optimaal, ofwel 11 of soms wel 12 megabyte (x 8 = tot 96 Mbit) binnen het eigen netwerk en zeer goed naar het internet toe.

Maar ´s avonds en in het weekend keldert de verbinding naar een 4 to 5 megabyte, ofwel de helft. Dit is de traagheid van het glasvezel netwerk en niet van de internet verbinding; de eigen servers van onsbrabantnet en onze eigen servers binnen het netwerk (op verschillende plaatsen in Geldrop) wijzen aan dat het onsbrabantnet netwerk de belasting niet aan kan. Dat vind ik een trieste zaak.

Reactie OnsBrabantNet
Het Wijkblad heeft OnsBrabantNet om een reactie gevraagd. Het duurde even voordat we iemand gevonden hadden die wilde reageren. Volgens een woordvoerder van OnsBrabantNet zijn er inderdaad problemen met de Internet snelheid. Dit komt doordat er enthousiaster van Internet wordt gebruik gemaakt dan men verwacht had. In september wordt de backbone (verbinding van OnsBrabantNet naar het Internet) geupgrade. Hierdoor moeten de problemen met de snelheid voorbij zijn.

Snelheden op het Internet
De snelheid van het Internetten is afhankelijk van een aantal factoren.

  1. Zo is uw PC verbonden met een modem van OnsBrabantNet. De verbinding tussen uw PC en de modem kan lager uitvallen dan 100 Mb/s (Megabits/s) als u bv een langzame wireless router heeft.
  2. Al het verkeer van het netwerk van OnsBrabantNet gaat via de backbone naar het Internet. Volgens OnsBrabantNet was deze verbinding te krap. In september moet er een verbinding liggen van 10 Gb/s (10 Gigabits/s). En die verbinding (backbone) moeten we met z’n allen delen.
  3. Op het Internet is hoe verder weg hoe langzamer. Het maakt zodoende uit of u download (of een website bekijkt) van een server in Nederland of in het buitenland.
  4. Ook de server waarvan u download heeft een beperkte snelheid die u mogelijk met veel mensen moet delen. Deze server heeft ook een bepaalde verbinding met het Internet. Vaak komt het ook voor dat servers bewust de snelheid van downloaden beperken (afknijpen).

Onze eigen ervaring is dat Internetten met OnsBrabantNet sneller is dan ons oude HetNet of Chello Internet. Wel maakt het uit naar welke site we uploaden/downloaden.

Eigen test
Een leuke test kunt u vinden op http://www.speedtest.net. Daar kunt u uw upload/download snelheid meten. Kies een server in Europa en bekijk hoe snel de test afgewerkt kan worden.

Op een gewone vrijdagavond 21.00 uur ziet dat er als volgt uit:
Alkmaar: download 15 Mb/s – upload 20 Mb/s
Brussel: download 63 Mb/s – upload 13 Mb/s
Dusseldorf: download 37 Mb/s – upload 5,6 Mb/s
Frankfurt: download 10 Mb/s – upload 1,3 Mb/s
Londen: download 57 Mb/s – upload 8,9 Mb/s
Moskou: download 9,1 Mb/s – upload 1,5 Mb/s

De Eindhovense server was helaas uit de lucht. Maar uit ervaring kunnen we melden dat die doorgaans de hoogste resultaten gaf.

2 gedachtes over “Snelheden OnsBrabantNet

Reacties zijn gesloten.