Snelheden OnsBrabantNet

Snelheden OnsBrabantNet

Beste redactie,
Het is wellicht een idee om in het wijkblad eens aandacht te besteden aan de glasvezel en de ervaringen met de snelheid. Op de website van onsbrabantnet wordt geclaimd dat we met 100Mbps kunnnen werken maar wat betekent dit nu in het echt? Voor mijn gevoel is de snelheid niet altijd wat ik er van verwacht.
 
Tja, de volgende vraag is nu of/hoe het wijkblad er aandacht aan kan besteden. Ik ben zelf niet zo’n internet goeroe maar wellicht is het een idee om via een klein artikel wel die internetgoeroe te kunnen opsporen die op dit gebied kan inspringen.
 
Met mijn basis know-how heb ik vanavond wat “speed tests”uitgevoerd. Wat opvalt zijn de grote verschillen in uitkomst. Wat ook opvalt is dat de 100Mbps bij lange na niet gehaald wordt. (Ik heb nu ~24Mbps gehaald! wie is de snelste in de buurt?)
 
http://www.speedtest.nl/
Download : 13038 kbps
Upload : 666 kbps
 
http://www.mordax.nl/  (Nederlandse test)
Download : 2339 kBps
Upload : 1556 kBps
 
http://www.broadbandspeedchecker.co.uk/setup.aspx
Leuke weergave met snelheidsmeters.
Download 13712 kbps (een half uur later 24128Kbps)
Upload 4730 kbps (een half uur later 3542Kbps)
 
Internet (copie van http://www.onsbrabantnet.nl/portal/?rubriek_id=305&module_id=1&onderdeel=ja)
De dienst Internet van OnsBrabantNet biedt u onbeperkt toegang tot het internet met een synchrone snelheid van 100 Mbps, dus zowel uploaden (versturen) met 100 Mbps als downloaden (ontvangen) met 100 Mbps.
 
Beste redactie, het is slechts een suggestie. Zie maar wat de volgende stap is.
En, oja, nu heb ik gelijk de gelegenheid om jullie te bedanken voor het prima wijkblad!!

Naschrift redactie: Wie meldt zich als Internet Deskundige?? U kunt reacties naar het Wijkblad sturen.

6 gedachtes over “Snelheden OnsBrabantNet

 1. Lies 03/06/2008 / 16:50

  Ik denk dat dit overal wel verschillend zal zijn
  Als je 5 min.later dit alles doet is het weer anders
  Speedtest Download; 1352.3
  ,Upload:810.1
  Mordax Download; 1724
  ,Upload; 1367
  Broadband Download;17680
  ,Upload:5143

  (Ik weet niet of het van invloed is maar we zitten hier in huis met 4 comp)

  Like

 2. Walter 06/06/2008 / 00:17

  Wat nog een negatief effect op de gemeten snelheid zou kunnen zijn zijn de diverse routers en wifi verbindingen van de thuisnetwerken die deze snelheden helemaal niet aankan.

  Like

 3. Martin Beek 08/07/2008 / 21:58

  Ten eerste dien je een PC met, liefst, een Gigabit ethernet kaart direct met een kabel aan te sluiten op de kast van onsbrabantnet; dus geen routers er tussen.

  Wij hebben de aansluiting uitvoerig getest tussen verschillende punten en met verschillende servers op verschillende tijdstippen. Resultaat…
  Overdag door de week is de verbinding vaak zelfs optimaal, ofwel 11 of soms wel 12 megabyte (x 8 = tot 96 Mbit) binnen het eigen netwerk en zeer goed naar het internet toe.
  Maar ´savonds en in het weekend keldert de verbinding naar een 4 to 5 megabyte, ofwel de helft. Dit is de traagheid van het glasvezel netwerk en niet van de internet verbinding; de eigen servers van onsbrabantnet en onze eigen servers binnen het netwerk (op verschillende plaatsen in Geldrop) wijzen aan dat het onsbrabantnet netwerk de belasting niet aan kan.
  Dat vind ik een trieste zaak.
  Wij zijn overgestapt van 20Mb ADSL naar de glasvezel, maar hebben nu dus het zelfde…

  Zwakke punt in het onsbrabantnet netwerk: routers en switches. Óf wellicht wordt dmv QOS de bandbreedte voor ons internet afgeknepen om digitale TV en telefonie via hetzelfde netwerk voorrang te geven.

  Onsbrabantnet levert een slecht gedimensioneerd netwerk en zal echt aktie moeten ondernemen om e.e.a. op peil te brengen; het heeft nogmaals NIETS met internet te maken en niets met u. Belofte maakt schuld en we betalen er immers (royaal) voor.

  Ons advies: AUB allemaal savonds en in het weekend de PC uitzetten, dan kunnen wij tenminste van de snelheid genieten…. 😉

  Martin Beek
  IT technicus, Geldrop

  Like

 4. Bart Keimen 21/08/2008 / 14:51

  In navolging van de vorige post van mijn collega Martin Beek.

  Ik heb gezocht naar een goede manier om de Upload te testen en heb gekozen voor een contante datastroom in de vorm van een radio-uitzending.

  Ik heb een vast Ip adres en heb op poort 8080 als test een streaming audio server staan – een internet radio station dus. Als test heb ik een paar uur hetzelfde muziekje uitgezonden. Hierbij is dus de Upload snelheid en kwaliteit van belang. De benodigde snelheid voor het muziekje was 96KB/s. Resultaat..: hopeloos. De snelheid of bandbreedte van de Upload varieerde enorm en valt zelfs regelmatig helemaal weg (minder dan 1KB/s) en komt alleen, enkele keren per 10 seconden, boven de 10MB/s.

  De diverse internet-radio afspelers en ook Windows Mediaplayer geven dan ook aan dat het een zwak signaal is en verliezen regelmatig de verbinding.

  Ik heb toen met Ethereal op de bewuste server PC het dataverkeer nog eens bekeken en kom tot de conclusie dat de Upload van onsbrabantnet in Geldrop om te huilen is en over 24 uur nog geen gemiddelde van 1MB/s haalt (!) en een hele enge golfbeweging maakt waarbij soms de verbinding volledig verdwijnt. De server hangt rechtstreeks aan het modem.

  Nu de vraag/constatering… Voor de kenners hier..: Wordt UDP streaming data via onsbrabantnet afgeknepen? TCP/IP doet het namelijk met Upload wel matig/redelijk.
  Hebben anderen ook de ervaring dat de Up verbinding soms helemaal stil valt?

  Martin Beek
  IT technicus, Geldrop

  Like

Reacties zijn gesloten.