Project duurzaamheid Strabrecht College
Op zaterdag 24 mei werd het project duurzaamheid van het Strabrecht College gepresenteerd in de aula van de school. In dit project hebben scholieren van 5 VWO samengewerkt met scholieren van het Danderyds gymnasium uit Stockholm in Zweden. De tentoonstelling was de afsluiting van dit internationale project over duurzaamheid.
In eerste instantie lijkt de tentoonstelling over duurzaamheid in de aula van het Strabrecht College weinig indrukwekkend. Maar dat wordt het wel als je even de tijd neemt om met de scholieren te praten die met dit project zijn bezig geweest. Allemaal zijn ze erg enthousiast over dit project. Of je nu met de Zweedse of Nederlandse scholieren praat. Maar ook de beide betrokken scholen zijn erg enthousiast over dit project en de manier waarop er samengewerkt is.
Bekijk alle foto’s.
Klik op de onderstaande link om verder te lezen.
Internationale uitwisseling
Sinds 1999 heeft het Strabrecht College al contact met het Danderyds gymnasium uit Stockholm. Al vier keer is er een uitwisseling geweest. Tot nu toe was dat een bezoek aan de andere school. Dit jaar is besloten om er een project van te maken waarbij de scholieren een opdracht kregen en samen moesten werken in gemengde teams. Met deze opdracht waren greenpoints te verdienen. Ook tijdens de presentatie kregen de bezoekers de mogelijkheid om greenpoints uit de delen. De winnaars van dit project krijgen een mooie Nederlandse klompenset uit Mierlo als kado. Hierdoor is het al duidelijk dat één van de klompen in het Strabrecht College blijft en de ander naar Zweden gaat. De uitwisseling bestond uit een weekje Zweden en een weekje Nederland. Naast hard werken aan de presentaties was er ook tijd om iets van beide landen te zien. In Nederland heeft men gezamenlijk Amsterdam bezocht, maar ook de klompen makerij in Mierlo.
Duurzaamheid
De 30 betrokken scholieren zijn verdeeld in groepen van vier. Met twee Nederlandse en twee Zweedse deelnemers. Ieder team moest een onderwerp nemen zoals afval, water transport, vervuiling, consumptie en grondvervuiling. Men moest op vier nivos kijken naar het effect van het onderwerp. Eerst op persoonlijk nivo, daarna op school nivo, op gemeentelijk nivo en als laatste op mondiaal nivo.
Over elk onderwerp moest een presentatie en een tentoonstelling worden gemaakt. Dus het was hard werken volgens de scholieren die we gesproken hebben. Maar ze hebben er veel van opgestoken. En goed leren samenwerken. Het werken in gemengde teams bleek niet zo moeilijk te zijn. De Nederlandse en Zweedse scholieren spreken prima Engels en ook het maken van afspraken over de aanpak bleek prima mogelijk.
Het project heeft de scholieren in ieder geval aan het denken gezet. Het verstandiger omgaan met water, het beter scheiden van afval, het nadenken over voedsel. Er zijn intussen afspraken op school gemaakt. En meestal zijn de voorstellen die de scholieren in de tentoonstelling hadden verwerkt voor veel mensen al direct uit te voeren. Het verbruik van water kan eenvoudig verminderd worden door een dubbele spoeling op het toilet, een waterbesparende douchekop, de kraan niet te laten lopen bij het tandenpoetsen, de kraan even uit te draaien als je haar inzeept onder de douche en noem het maar op.
De rector van het Strabrecht College van der Deijl heeft zijn handtekening onder een contract gezet waarop staat dat het Strabrecht College een afvalbak voor batterijen gaat plaatsen bij de entrees. Verder wordt er beter gelet op het weggooien van chemicaliën tijdens scheikunde. Ook worden er borden opgehangen om scholieren attent te maken op duurzaamheid. De Zweedse rector is gevraagd om de toiletten van de school te voorzien van een dubbele spoeling. Hierdoor kan het waterverbruik van de school worden verminderd.
Ook op het persoonlijk vlak wordt er nagedacht. Eén scholier vertelde dat ze het hoeveelheid fastfood wat ze normaal gebruikte op school stevig ging aanpakken. Van nu af aan werd het weer een broodtrommeltje, met een appeltje.
Naast de presentaties op grote borden waren er ook een paar videos. Eén groep had met een verborgen camera gefilmd wat er gebeurde als je in een Zweedse supermark een leeg flesje op de grond gooit. Wordt het dan opgeraapt, wordt het genegeerd. Een stukje verder stond dan een scholier met een microfoon om de voorbijgangers te vragen waarom ze zo gereageerd hadden.
Cultuurverschillen
Natuurlijk waren we benieuwd naar de cultuurverschillen tussen de Zweedse en Nederlandse scholieren. Geen echt grote verschillen, wel veel kleine. De Zweden vonden de omgeving van het Strabrecht College landelijk. Ze verbaasde zich dat zoveel scholieren met de fiets naar school kwamen. Ook waren zij gewend om tussen de middag een warme maaltijd op school te krijgen.
Vanuit de Nederlandse scholieren was men verbaasd dat de Zweedse scholieren zoveel in te brengen hebben op school. Daar zijn de leraren bijna gelijk aan de scholieren en wordt er gezamenlijk een plan van aanpak en een lesmethode besproken. Veel democratischer dan in Nederland. In Zweden is men wel wat strenger en zijn er meer regels.
Maar het was erg gezellig geweest. Er waren geen taalproblemen en aan beide kanten was men prima opgevangen. Een groot succes noemt iedereen het. Wel had men wat meer, en eerder, publiciteit moeten geven aan de tentoonstelling. Het Strabrecht College is nu aan het denken hoe het project verder vorm kan worden gegeven. Ook de bevolking van Geldrop kan nog veel leren van dit duurzaamheidproject
Rob Biesters