Hondenpoep aanpak gemeente

Van de gemeente website
Hondenpoep aanpak gemeente

In Geldrop-Mierlo wonen 4200 honden. De honden geven de baasjes veel vreugde. Daar staat echter tegenover, dat ze zorgen voor één van de grootste ergernissen in de gemeente: hondenpoep. Dit wordt verergerd, doordat niet alle baasjes zich aan de regels van het hondenbeleid houden. Zij laten hun hond poepen op plaatsen waar dat niet mag, of ze ruimen de hondenpoep niet op. Spelende en schoolgaande kinderen en wandelaars ondervinden hier veel overlast van op trottoirs, grasveldjes, bij speelvoorzieningen en nabij scholen. Ondanks alle aanwezige voorzieningen blijft hondenpoep dus een groot probleem.

Lees verder via de onderstaande link

Regels
Het is belangrijk dat u weet welke regels waar gelden. Alleen dan kunt u zich hier ook aan houden.De gemeente is in 2004 gestart met een hondenbeleid. Het doel hiervan is om, door middel van speciale hondenuitlaatroutes en -uitlaatstroken, hondenpoepbakken en verbodsgebieden de overlast van hondenpoep te beperken. Deze zijn herkenbaar aan de gekleurde bordjes die hierbij zijn geplaatst:
De hondenuitlaatstroken hebben een blauw bordje. Hier bent u verplicht om de hond aan te lijnen. U hoeft de hondenpoep niet zelf op te ruimen; de uitlaatstroken worden minimaal eens per twee weken gereinigd met een poepzuiger. Op plaatsen waar geen mogelijkheden zijn om uitlaatstroken in te richten, zoals in het centrum van Geldrop en Mierlo, zijn hondenpoepbakken geplaatst.
De hondenuitlaatroutes hebben een groen bordje. Deze vindt u in het buitengebied van de gemeente en waar elders mogelijk. U hoeft de uitwerpselen niet op te ruimen. Uw hond mag hier bovendien lekker los lopen.

De verbodsgebieden hebben een rood bordje. Deze bordjes staan op plaatsen waar het verboden is voor honden, bijvoorbeeld bij speelveldjes voor kinderen.

In de folder ‘Hondenbeleid’ vindt u vier kaartjes waarop alle hondenuitlaatroutes (blauw), -uitlaatstroken (groen) en verbodsgebieden (rood) staan aangegeven. Deze folder heeft de gemeente enige tijd geleden aan alle hondenbezitters toegestuurd. Heeft u deze niet meer? In het gemeentehuis in Geldrop en in de locatie Mierlo zijn ze gratis af te halen. De kaartjes kunt u ook hier downloaden.

Als er op bepaalde plaatsen geen bordjes staan, gelden de oude regels. De hondenbezitter moet hier de hond aan de lijn houden en de poep zelf opruimen. De hondenbezitters zijn overigens verplicht, om tijdens het uitlaten van een hond een hondenpoepschepje, hondenpoepzakje of een ander ruimmiddel bij zich te hebben. Handen of bijvoorbeeld een zakdoek zijn geen ruimmiddel! Bovendien is het niet toegestaan om een hond uit te laten op speelplaatsen.

Een grote groep hondenbezitters houdt zich keurig aan de regels. Zij laten hun hond uit op de daarvoor bestemde plaatsen of ze ruimen de hondenpoep op als hun hond ergens anders poept. Doordat niet alle baasjes zich aan de regels van het hondenbeleid houden, blijft hondenpoep een grote ergernis in Geldrop-Mierlo! Daar gaan we een einde aan maken, door strenger te handhaven. Hondenbezitters kunnen er natuurlijk zelf voor zorgen dat wij niet handhavend op hoeven te treden. Houd uw woon- en leefomgeving schoon en fris!

Hondenpoep? Daar trappen wij niet meer in!
In april, mei en juni 2008 gaan vier gemeentelijke opsporingsambtenaren de wijk in, om extra aandacht te vragen voor het hondenpoepprobleem. Zij geven uitleg over het hondenbeleid en de bijbehorende regels, ze spreken waar nodig hondenbezitters aan op hun gedrag en ze delen een bon uit. Tijdens deze actie (dus in de maanden april, mei en juni 2008) is dat, omdat de gemeente er van uit gaan dat de hondenbezitters meewerken aan het schoonhouden van de woon- en leefomgeving geen echte bon maar een tegoedbon. Hiermee kunnen de baasjes een verrassingspakket ophalen bij de dierenspeciaalzaken in Geldrop en Mierlo. Om de hondenbezitters alvast op weg te helpen, krijgen ze van de gemeente bovendien een speciaal hondenpoepzakje.

Let op: vanaf juli 2008 treden de opsporingsambtenaren verbaliserend op bij overtredingen!  Dat gaat geld kosten: Het daadwerkelijk laten poepen buiten de aangewezen uitlaatstroken zonder de poep op te ruimen kost € 90,-.
Het niet aanlijnen van de hond buiten speciaal daarvoor aangewezen hondenuitlaatroutes kost € 60,-.
Het uitlaten van de hond in verbodsgebieden levert € 90,- boete op.
Het niet bijhebben van een hondenpoepschepje, hondenpoepzakje of ander ruimmiddel kost € 60,-.
De gemeente weet dat er veel hondenliefhebbers zijn, die zich wél netjes aan de regels houden. Zij krijgen van de opsporingsambtenaren bij goed gedrag een kleine attentie én natuurlijk de complimenten!

Hondenbelasting
De gemeentelijke opsporingsambtenaren letten de komende maanden niet alleen op het naleven van het hondenbeleid. Zij gaan daarnaast strenger controleren welke hondenbezitters nog geen hondenbelasting hebben betaald. Mocht tijdens deze controle blijken dat een hondenbezitter geen hondenbelasting betaalt, dan krijgt deze een formulier om de hond(en) alsnog aan te geven. U kunt uw hond(en) via deze website aan- of afmelden via het Digitaal loket.

Van de 4200 honden in onze gemeente wordt de belasting nu voor zo’n 3500 honden betaald. Deze inkomsten gebruikt de gemeente in zijn geheel om de hondenoverlast te verminderen. Denkt u bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de hondenuitlaatroutes en het handhaven van de regels. Hoe beter u zich als hondenbezitter aan ons hondenbeleid houdt, hoe minder kosten de gemeente hoeft te maken om uw woon-, werk- en leefomgeving schoon te houden.

Meer weten?
Heeft u overlast van honden(poep)? Dan kunt u dit melden bij het gemeentelijke klachtenmeldpunt. Dat kan via dit formulier. Tijdens kantooruren kunt het klachtenmeldpunt ook bellen: (040) 289 39 00.

2 gedachtes over “Hondenpoep aanpak gemeente

 1. Ronald 23/04/2008 / 14:09

  Even ter verduidelijking:

  Honden mogen overal in Geldrop overal komen, met gekleurde bordjes wordt aangegeven wat wel en niet mag:

  – Rood: hier mogen honden niet uitgelaten worden (= behoefte doen), honden mogen hier WEL aangelijnd lopen.
  – Blauw: hier mogen honden wel uitgelaten worden (= behoefte doen), hondenpoep mag blijven liggen.
  – Groen: hier mogen honden los lopen en hun behoefte doen, hondenpoep mag blijven liggen.

  Overal in Geldrop mogen honden aangelijnd komen, dus ook bij de rode bordjes en op plekken waar geen bordjes staan!

  Like

 2. Frans 24/04/2008 / 12:11

  Ik dacht dat een Rood bordje betekende dat er geen hond mocht komen, ook niet aangelijnd.(speelweiden)
  Wie geeft duidelijkheid ?

  Like

Reacties zijn gesloten.