Opstappen Maasakkers een dure grap

Opstappen Maasakkers een dure grap

Tijdens het interview in het wijkblad van augustus gaf wethouder Maasakkers aan dat hij tot 2010 wethouder zou blijven. Kort voor zijn 65-ste verjaardag zou hij dan kunnen gaan genieten van een welverdiend pensioen. Maar het kan verkeren.

Na strubbelingen in de DGG treedt Maasakkers per 1 november a.s. af. Als ex-wethouder heeft hij dan tot zijn pensioen recht op wachtgeld. Dit geld moet de gemeente betalen, evenals het salaris van de wethouder die zijn plaats in neemt. Wat kost dat nu eigenlijk was mijn reactie.

Wat kost dat nu eigenlijk
De wachtgeldregeling gaat uit van 80% van het wedhouderssalaris in het eerste jaar en daarna van 70%. Stellen we even dat Maasakkers nog 5 jaar van deze regeling gebruik gaat maken dan komt dat op een bruto bedrag van 216.000 bij een bruto maandsalaris van 5000 euro. Het salaris van een Geldrop-Mielose wethouder weten we natuurlijk niet precies. Daarom schatten we een bruto bedrag van tussen de 150.000 en 250.000 euro in. Dit bedrag mogen de burgers (u en ik) van Geldrop-Mierlo opbrengen.

Waar staat DGG voor?
Je zou verwachten dat een partij als de DGG, die lastenverhoging van de burger wil voorkomen en de gemeente maant zo zuinig mogelijk te begroten, wethouder Maasakkers zo lang mogelijk zou laten zitten. Dat is veel goedkoper dan tussentijds vervangen. Waarschijnlijk is de druk die Peter van Moorsel heeft uitgeoefend zo hoog geweest dat men nu met de gebakken peren zit. De partij is in rep en roer, Maasakkers dreigt met een nieuwe partij, de leden morren en dreigen met opstappen, en van Moorsel staat nu bekend als een ongeduldige raadslid, die niet kon wachten tot hij netjes het pluche van Maasakkers kon overnemen. Was hij niet tevreden met zijn huidige baan, niet met het functioneren van Maasakkers? Het fijne zullen we nooit te weten komen. Wel dat DGG een paar zware maanden voor de boeg heeft.

Hoe diep kun je zinken
Tot voor kort had iedereen het idee dat DGG een dijk van een partij was. De meeste stemmen tijdens de verkiezingen in 2006, een sterk raadsteam, een ervaren wethouder, een goede communicatie en een duidelijk programma. Ze hadden het tot nu toe prima voor elkaar. Wat blijft er straks van over? We zullen het binnenkort weten.

Flierefluiter

5 gedachtes over “Opstappen Maasakkers een dure grap

 1. Peter Coolen 26/10/2007 / 23:42

  En nu gaat die van Moorsel ook nog in z’n eentje oppositie voeren. Wat een grap! Deze man is alleen uit op macht Locale politiek bah!

  Like

 2. Harry Lefferts 27/10/2007 / 18:43

  Heb mij wel eens laten vertellen dat de DGG een partij is waarvan de partij-kas goed gevuld is…
  Een suggestie naar de voorzitter, Frans Stravers om daaruit wat geld terug te laten stromen tgv de gemeenschap.
  Misschien een geste en mede daarmee de mogelijkheid te openen om ook iets van zich te laten horen.
  Zou het verder niet verstandig zijn om tot de volgende verkiezingen een neutrale wethouder te benoemen.

  Like

 3. willem de vries 30/10/2007 / 15:21

  Naar mijn beste weten krijgt iedereen die een bepaalde tijd wethouder is geweest, een wachtgeld toegekend van een bepaald percentage van zijn wethouders inkomen. De duur van dat wachtgeld is afhankelijk van de duur van het wethouderschap.
  Dat is m.i. heel redelijk, omdat iemand die wethouders is, zijn eigen baan niet kan aanhouden, en dus bouwt hij over die periode geen pensioen op.
  DGG heeft voor zover mij bekend altijd haar wethouders gewisseld ongeveer halverwege de raadsperiode. Dat betekent, dat de kosten voor de gemeenschap helemaal niet zo dramatisch hoog zijn als nu wordt verondersteld. Hetzelfde wachtgeld wordt nu betaald over een andere periode.
  Ik ben van mening dat je best kritiek kunt geven, maar dao dat dan wel op reele grond.
  Willem de Vries

  Like

 4. Fred de Wilde 30/10/2007 / 16:41

  Zou Willem Vries een beetje lonken naar het wethoudersschap. Hij is ineens zo lief naar de DGG ? Zag ook in get ED een aardig verhaal van hem…

  Like

Reacties zijn gesloten.