GELDROP-MIERLO LAAT RUNDEREN VRIJ GRAZEN

Van de gemeentelijke website

GELDROP-MIERLO LAAT RUNDEREN VRIJ GRAZEN

Op korte termijn mogen runderen en later schapen vrij grazen in een deel van het bos achter De Coevering. Hiermee willen we de structuurrijke droge en natte heide herstellen. Ook moet deze maatregel leiden tot verjonging van Struikhei en Gewone dophei. Bovendien groeit er op den duur meer Stekel- en Kuipbrem, Borstelgras en Klein Warkruid. Kortom: Door begrazing ontstaat er een grotere diversiteit aan soorten planten en dieren.

HEKWERK

Om te voorkomen dat de runderen en later de schapen het gebied verlaten, plaatst de gemeente vanaf aanstaande donderdag een raster. Op een drietal plaatsen komen klaphekjes zodat het gebeid goed toegankelijk blijft voor recreanten. Ook worden er veeroosters geplaatst om te voorkomen dat de mountainbikeroute wordt onderbroken. Deze maatregelen gebeuren binnen de subsidie regeling EGM (Effect Gerichte Maatregelen).

CONTROLE
Om te kijken of deze maatregelen het gewenste effect hebben, wordt de heide ieder jaar opnieuw bekeken om eventuele veranderingen vast te stellen. Waar nodig grijpt de gemeente in bij delen die door overbegrazing te kwetsbaar worden.

MEER INFORMATIE
Als u meer wilt weten over dit project, neemt u contact op met Niek Gorris. Hij is te bereiken op telefoonnummer: (040) 289 37 33.