Geen voltooiing ruit door Dommeldal

Geen voltooiing ruit door Dommeldal

Op de website van het Eindhovens Dagblad stond vandaag te lezen dat de omstreden “weg langs de Coevering” er niet gaat komen. Zelfs vanuit het Eiland Visby in Zweden houden we het nieuws rondom Geldrop in de gaten. Mocht u denken dat we een welverdiende vakantie genieten. Helaas, het is gewoon werken voor de baas, maar dan niet in het welbekende Venlo maar deze keer op locatie in Visby.

Uit het Eindhovens Dagblad
EINDHOVEN – Een jarenlang veelbesproken en omstreden snelweg door het Dommeldal als voltooiing van de ‘ruit’ om Eindhoven komt er niet. Als alternatief komen er via Helmond langs het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart wegen met dubbele rijstroken. De 21 gemeenten in de regio, verenigd in het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en de provincie Noord-Brabant zijn dat dinsdag overeengekomen.

Het noordelijke deel van de nieuwe rondweg gaat door natuurgebied. Als het aan de regio ligt komt daar daarom een tunnel.

De plannen maken deel uit van veelomvattende verkeersmaatregelen. Het gaat volgens de bestuurders om een pakket dat alleen in complete samenhang werkt. De benodigde investering bedraagt 2,3 miljard euro die gemeenten en provincie tot 2020 bijeen kunnen brengen.

De regio bespreekt de plannen medio mei met verkeersminister Camiel Eurlings. De Brabantse verkeersgedeputeerde Cora Steffens sprak dinsdag van een aanbod dat hij niet kan weigeren. Ze sprak van een historisch moment omdat voor het eerst in jaren draagvlak is bij alle gemeentebesturen. In het zogenoemde middengebied tussen Eindhoven en Helmond blijft door het plan ruimte voor natuur en recreatie, legde de Eindhovense wethouder Erik van Merrienboer uit.

Andere bijzondere aspecten uit de plannen zijn een kilometerheffing ,,waar nodig”, aldus Merrienboer. De regio wil daarvoor graag als eerste aansluiten bij een introductie door de regering.

De drukke N69 van en naar België verdwijnt uit het centrum van Valkenswaard en gaat in een nieuwe variant om het dorp heen en ook het noordelijke deel van de N279 langs de Zuid-Willemsvaart moet worden verbreed.

De NS is gevraagd om intercity’s van Eindhoven naar Den Haag vier keer per uur te laten rijden en die naar Amsterdam zes keer per uur. Verder bestaan ideeën voor nieuwe stations in Eindhoven Acht en in Nuenen of Tongelre.