Digitale Foto Workshop

Digitale Foto Workshop

De Digitale Foto Workshop op maandagavond 26 maart mag een succes worden genoemd. Ruim 35 mensen kwamen luisteren en kijken naar de presentatie van Ko Meyboom over het digitaal fotograferen en het bewerken van foto’s.

Ko begon de avond door te vertellen wat de verschillen tussen analoog en digitaal fotograferen is. Die verschillen zijn minder groot dan de meeste mensen denken. Nog steeds moet je dezelfde handelingen doen om een foto te maken. Het enige grote verschil is dat je geen rolletjes meer hoeft te gebruiken met een digitale camera. Je maakt in de plaats een bestand op een geheugenkaartje. Met dit kaartje kunt je naar de fotograaf gaan die vervolgens de bestanden weer op gewoon fotopapier afdrukt. Je hebt dan een foto die je weer gewoon in een foto album kunt plakken. Het verschil tussen een oude “analoge” foto en een “digitale” foto is bijna niet te zien.

Het voordeel van een digitale foto is dat je die kunt bewerken op de computer. Aan de andere kant is het soms een nadeel dat je een computer nodig hebt om de bestanden op te slaan. Je moet een computer in huis hebben en daar ook mee weten om te gaan. Het is belangrijk om de foto’s in verschillende mappen op te slaan, zodat je ze later ook weer kunt terugvinden. Daarnaast moet je de foto’s ook opslaan op CD/DVD of een USB-harddisk om er voor te zorgen dat er niets verloren gaat als de computer een keer defect gaat. Ook het omgaan met foto-bewerkingsprogramma’s kan soms moeilijk zijn.

Ko liet in zijn presentatie de mogelijkheden van Photoshop Elements zien. Daarmee kan eenvoudig een album worden gemaakt waarin de foto’s een label kunnen krijgen. Je kunt dan eenvoudig alle foto’s van je kinderen selecteren. Ook kan met dit programma de foto’s bewerkt worden. Donkere foto’s kunnen lichter gemaakt worden, ongewenste voorwerpen kunnen worden verwijderd. Vaak zijn de benodigde bewerkingen vrij eenvoudig.

Na afloop van de avond konden de aanwezigen zich inschrijven bij de Dreef Digitale Fotoclub. Het doel van deze Fotoclub is om gezamelijk de kennis op het gebied van digitale fotografie en fotobewerking te vergroten. Hiervoor hoeft je geen expert te zijn op dit gebied. Door van elkaar te leren kun je steeds een stapje verder komen. Binnen de Dreef wordt nu gekeken in welke vorm en op welke avond de Fotoclub van start kan gaan. Dat er belangstelling voor de Fotoclub is bleek aan het groot aantal ingevulde formulieren.