Grote vernielingen in winkelcentrum

Grote vernielingen in winkelcentrum

Mimosa, ’t Kaaspunt en Anco zijn in de nacht van 23/24 oktober slachtoffer geworden van inbraak met grote schade. Er is veel vernield en weinig van waarde weggehaald. Ondanks deugelijk sluitwerk hebben de inbrekers kans gezien toegang te krijgen tot de drie panden. Waarschijnlijk is de toegangsdeur aan de achterkant van het winkelcentrum met behulp van een auto opgetrokken. Binnen werd een brandblusser als stormram gebruikt. Het lijkt erop dat de inbrekers vooral uitwaren op vernielingen. Bij Anco is een computer op de grond gegooit en daarna met een hamer bewerkt. Ook zijn schoenen van klanten vernield. Bij Mimosa is o.a. de kassa en het pin-apparaat vernield en bij ’t Kaaspunt zijn o.a. glazen potten vernield en een gedeelte van de inventaris over de vloer gegooid.

De drie winkels waren een halve dag gesloten vanwege sporenonderzoek door de technische recherge. Eén dag later zijn de winkeliers nog steeds beduusd door de inbraak en de grote vernielingen. Anco is met geleend gereedschap weer aan het werk. Maar het zal volgens Ton Droste nog wel even duren voordat alles verwerkt is.

Inbraken in het Winkelcentrum komen helaas geregeld voor. Meestal weten de dieven precies wat ze willen meenemen en is er verder alleen braakschade. Voor het eerst wordt het Winkelcentrum geconfronteerd met grote vernielingen. Of het alleen ballorigheid was of dat de inbrekers gefrusteerd waren door de weinig waardevolle spullen die ze aantroffen is onduidelijk.

Bekijk de foto’s

Uit het Eindhovens Dagblad
Puinhoop na inbraken in Winkelcentrum Coevering

door onze correspondente JOSÉ VAN LANGE

GELDROP – Drie winkeliers in Winkelcentrum Coevering zijn het slachtoffer geworden van een grove inbraak. Bloemsierkunst Mimosa, Schoenmakerij Anco en ’t Kaaspunt waren gisteren ’wegens omstandigheden gesloten’. De ravage die inbrekers in de nacht van maandag op dinsdag in de bedrijven aanrichtten, was te groot.

Jeanne Cuijpers van ’t Kaaspunt: „Je begrijpt niet dat mensen zoiets doen. Wat er allemaal moedwillig vernield is!“ In haar winkel ligt de vloer bezaaid met scherven, nootjes, chocoladerozijnen en papier. De kassa ligt ondersteboven gesmeten. Uit een kaas is een homp gesneden. „Glazen potten vernield. De nootjes tot buiten aan toe door de winkel gegooid. Ze zijn overal op en achter geweest. Het is verschrikkelijk“, zegt ze.

De deur van de gezamenlijke achteringang is waarschijnlijk met behulp van een auto met een kabel opengetrokken. Vervolgens probeerden de daders door bovenraampjes vanaf de gang de winkels binnen te komen. Waar dat niet lukte zijn de deuren met grof geweld opengebroken.

In de zaak van schoenmaker Ton Droste ligt alles omver wat omver kon. De fun-apparaten met kleine plastic ballen met speelgoed erin zijn vernield. „Op zoek naar de muntjes van vijftig cent. Wat zoekt iemand hier verder“, zegt hij. Overal vertrapte speeltjes en glas. Het stof uit de machines is door de zaak gesmeten. Droste weet niet of de apparaten nog werken. „De recherche is hier het langste bezig geweest.“

De man van de technische recherche heeft niet vaak een inbraak met zoveel vernielingen gezien. „Soms wordt in particuliere woningen alles overhoop gehaald op zoek naar geld. Dat zie je in winkels eigenlijk niet.“ Nog deze dag worden de vingerafdrukken en andere zaken gescand en vergeleken. „Soms is het raak en vind je een dader.“ Hij kan nog niets zeggen over het onderzoek of het aantal daders. „Maar het lijkt me dat je dit niet zomaar in je eentje doet.“

Bij Mimosa is de fax, de computer en het kasgeld verdwenen. Verder werden de kassa’s en pinautomaten stukgeslagen. Bakken met bloemen en water zijn door de winkel uitgestort. Glaswerk gebroken. Ton Donders van Mimosa denkt toch vandaag weer open te gaan: „We regelen wel wat. Gauw opruimen.“ Zo denken de andere winkeliers er ook over. Als het lukt tenminste. Jeanne Cuijpers: „We dachten nog zo van ’het zal ons niet gauw gebeuren’, want wat moeten ze met bloemen, kaas of opgelapte schoenen. Maar je ziet het hè? En dat allemaal om wat kasgeld. Maar we gaan er weer voor, hoor!“