Een interessante boomwandeling

Een interessante boomwandeling

Het komt weinig voor dat er een boomwandeling in de Coevering wordt gehouden. En dan moet je erbij zijn als het IVN een dergelijke wandeling organiseert. Zoals gebruikelijk met excursies van het IVN is er meer dan voldoende kennis en enthousiasme bij de begeleiders. De wandeling trok zoveel belangstellenden dat er 2 groepen werden geformeerd. Wim Crooijmans, Peter Hamer, Mariet Vissers en Lucy van den Berg wisten veel meer over de bomen in de Coevering te vertellen dan menigeen van te voren had verwacht.

Ik was met de groep van Wim Crooijmans meegelopen. Wim’s achtergrond, voormalig hoofd van de groenafdeling van de gemeente, was natuurlijk interessant voor het stellen van een aantal vragen. Na zijn pensionering is Wim actief bij het IVN en bij de bomenstichting. Volgens Wim zou de gemeente actiever moeten zijn, en zelf rondleidingen in de wijken geven. Ze zouden hierdoor beter de bewoners kunnen uitleggen waarom er gekozen wordt voor een bepaalde opzet van het groen. Vanuit de Coevering kunnen we stellen dat we zeker geïnteresseerd zouden zijn in een dergelijke uitleg.

Lees verder door op de onderstaande link te klikken

Verschillen in de Coevering
Volgens Wim is de Coevering globaal in 2 helften in te delen. De oostkant heeft een groenopzet die aangepast is aan bewoning, parkeren en bereikbaarheid. In westkant is de groenvoorziening minder ondergeschikt gemaakt aan de bewoning. Daar is ook veel meer groen te zien. Tijdens de rondwandeling door de wijk is goed te zien waarop Wim doelt. Vooral de straten grenzend aan de voormalige J. Carstenszweg komen er bekaaid af. Er staat bijna geen enkele boom in de straten. Diegene die vroeger gepland zijn, zijn intussen gerooid.

Het evenementenplein
We staan even stil op het Evenementenplein. Veel mensen hebben niet in de gaten dat de Linden op het Evenementenplein binnenkort gerooid gaan worden voor de renovatie van het parkeerplaats. Ook de lij-linden wat verder op wachten hetzelfde lot.

Veel soorten bomen
Als je zo door de Coevering loopt komt je veel verschillende bomen tegen. In Oost zie je veel eiken en beuken. In West (natter) meer de populier, es en wilg. Gelukkig had ik een schrijfblok meegenomen want het aan het onthouden van zoveel verschillende boomsoorten is geen beginnen aan. Wat hebben we zoal gezien: moeraseiken, valse christusdoornen, platanen, beuken, eiken, iepen, amberbomen, Spaanse aken, Servische sparren, honingbomen, berken, acacia’s, schietwilgen, struikwilgen, esdoorns, zwarte berken, perenbomen, treurwilgen, pruikenbomen en zelfs een Beatrix boom. En dan ben ik er vast wel eentje hier en daar vergeten.

De slinger in de Admiraal Buyrdlaan
In het zuidelijke deel van de Admiraal Buyrdlaan zit een knik. De eerste slinger van de Coevering noemt Wim het. De weg was op de tekentafel netjes recht toe recht aan ingetekend. Voor deze weg moest de Boerderij de Vetpot verdwijnen. Aan de grote, ruim 200 jaar, oude bomen die rond de Vetpot stonden moesten gerooid worden. Wim heeft dit kunnen tegenhouden door de weg een slinger te geven. Waarom de boerderij toch is afgebroken is onduidelijk. Het gebouw had kunnen blijven staan zonder iets in de weg te staan. Het had een mooie herinnering aan vroegere tijden kunnen zijn.

Boomfeestdagen
Verschillende bomen in de Coevering zijn gepland tijdens boomfeestdagen. Deze bomen zijn eenvoudig te herkennen aan de wat verspringende plaatsing. Dit in tegenstelling tot bomen die door de gemeente zijn geplaatst. Deze staan allemaal erg netjes in de rij. We hebben in de Coevering ook een echte Beatrixboom. Gepland vanwege de kroning van Koning Beatrix. In de beginjaren stonden er vaak afrikaantjes onder deze boom.

Een leuke wandeling
Het was een interessante wandeling, van ruim 2 uur, door de hele wijk. We hebben veel mooie bomen in de Coevering. De meeste straten zijn mooi groen. Hier en daar zou wat extra aandacht zeer welkom zijn. De al genoemde straten tegen de voormalige J. Carstenszweg komen er bekaaid of. Ook in de J. Davisstraat zouden wat extra bomen niet misstaan. Maar we hebben tijdens deze wandeling meer inzicht gekregen wat er zo allemaal staat. En ik ben blij dat het op papier staat voordat ik het allemaal weer kwijt ben. IVN-Geldrop, bedankt voor deze leuke en interessante rondleiding.

Rob Biesters

Een gedachte over “Een interessante boomwandeling

  1. Harry Lefferts 02/10/2006 / 08:38

    Leuke leerzame wandeling was het.
    Zo dicht bij huis en zoveel variatie, dat was weer een fijne ervaring. De Coevering is best een wijk om trots op te zijn. Voor herhaling vatbaar, in het voorjaar?
    Gidsen bedankt.

    Like

Reacties zijn gesloten.