Rommel in de DommelDiftar werkt niet. Het lijkt mooi, het werd te mooi gebracht. Iedereen betaald voor zijn eigen afval. Berekeningen laten zien dat Diftar voor de meeste mensen goedkoper uitvalt. Maar dat is niet voor iedereen voldoende. Het kan namelijk nog goedkoper. Gooi je afval gewoon in de rode gemeente prullebakken, kost niets (als je tenminste niet zo dom bent om betrapt te worden).
Of rij met je aanhangwagen even naar een brug over de Dommel. Dan kun je al je rommel eenvoudig over de brugleuning kieperen.
De vervuiler betaald is een mooi systeem. Als de mensen daaraan netjes meewerken. Maar als er een groep mensen probeert de regelingen te omzeilen wordt iedereen opgezadeld met een hoop extra huisvuil in het milieu. Vrijwilligers halen soms wel 37 zakken rommel per maand op in de Coevering. En wie gaat de Dommel deze week schoonmaken. Veel plezier gemeente.
Er is een betere oplossing
Laat iedereen een vast bedrag betalen per gezinssituatie. Vervolgens wordt gratis het huisvuil opgehaald en kan iedereen gratis naar de milieustraat. Wie zal dan nog op het idee komen om het afval ergens te dumpen. Het zal er een stuk schoner uitzien in de Coevering. Daarvoor is geen nieuwe gemeentelijke enquete nodig.
Ik kan me verschrikkelijk lopen ergeren aan deze rommel in onze natuur. Of aan die rode prullebakken die meer dan overvol zitten. En ik ben gelukkig niet alleen. Meer mensen willen af van Diftar. De tijd is er rijp voor.
Met dank aan de fotografen van het Wijkblad voor het maken van de foto’s.
Flierefluiter
Kijkt u zelf maar eens naar de Dommel op 30 september 2006
Of kijk even naar de serie over de rode prullebakken
Ik was een reactie aan het schrijven over diftar enz.
Plotseling was het "weg "
Ik weet niet of dit bericht ( nog niet klaar ) bij jullie is binnengekomen.
Zo ja , stuur het dan svp even aan mij terug , zodat ik het kan afmaken.
Vr.groet,
ad van empel
LikeLike
Ik begrijp niets van die afkeer van de Diftar.
Het is een stuk goedkoper dan de oude regeling en minder brandgevaarlijk.Geen stinkende vuilniszak op balkon ,enz.
Melkpakken , blik , flessen en papier kunnen GRATIS worden ingeleverd.
En vuil storten in bv de Dommel heeft niets te maken met Diftar maar met FATSOEN.Ook de rode gemeentebakken zijn niet bedoeld voor het storten van huisvuil! Uw toevoeging : "als je tenminste niet zo dom bent om gesnapt te worden" is op z’n zachtst gezegd niet zo fijntjes.
Als de gemeentebegroting het kan trekken zou het GRATIS brengen van grof huisvuil naar de stort
wél mijn instemming hebben.
Een goede legitimatie is dan wel van belang.
Overigens alle complimenten voor Uw mooie wijkblad!
Ad van Empel
LikeLike
Wil graag even reageren op het verhaal van de heer van Empel.
Dat U het niet begrijpt meneer van Empel..jammer.
Na de invoering van Diftar en het betalen nav de hoeveelheid die men inleverd, is de vervuling pas echt op gang gekomen.
De rode bakjes puilen uit. De gemeente heeft veel meer kosten om al dat, noem het maar zwerfvuil, op te halen. Het TOTALE plaatje is negatief. Wat niet aangeboden wordt`verdwijnt` op een andere plaats waar het niet thuis hoort.
Voorstel om te vervolgen door de politiek:
. betalen nav gezinssamenstelling
. milieustraat hele dag open
. retourettes bij de winkelcentra inrichten.
Wil graag nog wel eens verder met U praten over dit onderwerp, want er zijn nog veel meer oplossingen.
Maar zo als het nu door de gemeente is geregeld is het niet goed. Er loopt immers een onderzoek, helaas door een extern buro / we hadden kosten kunnen besparen door het zelf te doen.
Onze ambtenaren kunnen dat best, zeker in samenwerking met enkele burgers.
Hoor graag van U.
LikeLike
Zoals velen heb ik me nogal geërgerd aan die rommel in De Dommel. Natuurlijk wordt er dan naar oplossingen gezocht. Nu wordt er voorgesteld huisvuil op te halen op basis van gezinssamenstelling. Ik vraag me af hoe dat dan zal moeten gaan. Een gezin met 2 kinderen van 4 en 7 als van mezelf zal dan evenveel moeten betalen als een gezin met 2 kinderen van 16 en 18 jaar of zie ik dat verkeerd? Als dat inderdaad zo is, is dat dan niet een beetje krom als je tenminste logischerwijze mag aannemen dat kinderen van 16 en 18 meer troep weggooien.
Vervolgens komt het verhaal van de retourettes weer bovendrijven(gelukkig niet in De Dommel….!). We hebben voorheen gezien hoe dat gegaan is. Hoe denkt men dat nu beter aan te pakken? Graag hoor ik hier iets over.
Zou het misschien ook niet zo kunnen zijn, dat de mensen tegenwoordig een stuk asocialer en onverschilliger zijn dan vroeger mooie voorstellen ter verbetering ten spijt?
LikeLike
Ja , heer Lefferts,dat "ik het niet begrijp "zal wel komen doordat ik "dom geboren ben en nooit iets heb bijgeleerd".Dat het TOTALE plaatje negatief is heeft niets te maken met diftar , maar met gewoon sociaal gevoel. ( Zie de bijdrage van Peter Coolen)
Ik kan wel een paar fraaie woorden bedenken voor diegenen , die vuil in de Dommel kieperen en die de rode bakjes gebruiken om hun vuil kwijt te raken, maar dat laat ik even aan U zelf over.
Een pittige controle kan ook een heleboel doen!Ik gruw bij de gedachte aan een "politiestaat", maar mogen aso,s niet worden angepakt?
Overigens denk ik dat wij allen het beste willen voor onze mooie gemeente en dat we die met z’n allen leefbaar willen maken en houden!
Overigens twijfel ik niet aan ieders goede bedoelingen , dus sans rancune.
Ad van Empel
LikeLike
Betalen op gezinssamenstelling moet voor de gemeente niet moeilijk te organiseren te zijn. Desnoods nemen nemen ze de leeftijd van de kinderen hierin mee. Een baby produceert een heleboel afval (pampers), een 18 jarige misschien meer dan een 7 jarig. Het zijn allemaal details die goed uitgezocht moeten worden.
Als we er nu eens geen politiestaat van maken, maar gewoon een vast bedrag per gezin vragen, voor de rest alles gratis is, dan zijn alle prikkels om afval te dumpen weg. Dat snappen de asocialen onder ons ook. Iedereen blij.
LikeLike
Mede naar aanleiding van het krantenartikel in het ED van vrijdag heb ik enkele opmerkingen gekregen van instemming. En een die ik graag wil doorgeven om over na te denken:
De gemeente kan zien hoe vaak mensen de bakken aanbieden… Interessant is te weten waar de mensen, die niet, of heel weinig hun bak aanbieden, hun afval laten…
Goeie vraag; Gemeente U kunt dat nakijken en als U wilt meenemen bij Uw onderzoek.
LikeLike