Mogelijk geen weg ten oosten van de Coevering
De ruit om Eindhoven lijkt van de baan te zijn. Het nieuwe college van Eindhoven heeft de plannen, die vorig jaar door het SRE goedgekeurd waren, op de helling gezet. Daarmee lijkt ook de weg de oosten van de Coevering niet door te gaan. Dat is goed nieuws voor de bewoners van de Coevering. Geen weg vlak langs de wijk, geen weg die de gemeente door tweeën gaat snijden. Lees hieronder het hele artikel uit het Eindhovens Dagblad.
Ruit om Eindhoven aan diggelen
EINDHOVEN Het vorig jaar genomen besluit van regiobestuur SRE voor een nieuwe weg om Eindhoven, Nuenen en Geldrop gaat op de helling. Het omstreden plan voor de verkeersruit om Eindhoven moet worden verfijnd, vinden de overheden in BrabantStad.
Het omstreden plan voor de weg is vorig jaar juni aangenomen door het SRE. Na de raadsverkiezingen heeft het nieuwe college van Eindhoven al gesteld dat de plannen gewijzigd moeten worden.
Hoe de aanpassing uitpakt is nog niet zeker. Eerst willen de overheden de N279 (Den Bosch-Helmond-Asten) verbreden, en onderzoeken wat dat betekent voor het verkeer in de regio Eindhoven-Helmond. In elk geval dient er volgens BrabantStad een verbinding te komen tussen Eindhoven-noord, waar de A2, A58 en A50 samenkomen, en de N279 boven Helmond. Dat kan volgens SRE-bestuurder E. van Merrienboer bij Laarbeek, maar ook noordelijker, bij Boerdonk.
Of daarna de omstreden weg langs Nuenen en Geldrop nog nodig is, moet nog blijken. BrabantStad wil binnen een half jaar samen met het ministerie van Verkeer een planning maken voor Zuidoost-Brabant.
Ook de problematiek rond de N69, de rijksweg die dwars door Waalre en Valkenswaard loopt, wordt in dit halfjaar opgepakt. Hiervoor wordt in Brabant gedacht aan een nieuwe weg, om Valkenswaard en Waalre heen, tussen valkenswaard-Zuid en Veldhoven. Het probleem is dat het rijk nog moet instemmen met deze oplossing. Ook zal Den Haag gevraagd worden om flink mee te betalen aan deze oplossing.
De provincie is volgens Janse de Jonge ook bereid om de weg over te nemen van het Rijk, maar wil dan wel een bruidsschat van minstens 175 miljoen euro. Dat geld is volgens de gedeputeerde nodig om de problemen rond de weg op te lossen.
Naast het miljard voor Zuidoost-Brabant willen de overheden in BrabantStad ook nog rijksgeld voor drie andere maatregelen, die voor 2010 gerealiseerd kunnen worden en die het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van de centra van Eindhoven en Helmond moeten verbeteren. Een daarvan is het openstellen van het treinstation bij Maarheeze, dat tevens als transferium kan dienen voor verkeer vanuit het zuiden naar Eindhoven.
Tunnelbak
Verder wil Eindhoven een tweede HOV-tunnelbak in Eindhoven, op de kruising van de Aalsterweg en de ring. Er ligt momenteel één tunnelbak, bij de Beukenlaan. De nieuwe bak vormt een onderdeel van een vrije busbaan tussen het Winkelcentrum Woensel, centrum en de High Tech Campus. De tunnelbak kost circa 25 miljoen. Eindhoven wil er zelf 4,3 miljoen voor uittrekken.
Verder wil BrabantStad de spoortunnel in Helmond realiseren. Deze tunnel bij het centraal station moet de nieuwe wijk Suytkade met het centrum verbinden.