Verkeersweek op basisschool de Regenboog

Verkeersweek op basisschool de Regenboog

Van maandag 15 mei t/m vrijdag 19 mei 2006 is er een verkeersprojekt geweest op basisschool de Regenboog. Alle groepen werkten rond het thema verkeer op hun eigen niveau.

Op maandag werd de week officieel geopend door wethouder Maasakkers en mevrouw van Apeldoorn namens de gemeente Geldrop/Mierlo. Dit officiële tintje had te maken met het behalen van het Brabants Veiligheidslabel dat 31 mei uitgereikt is. Ook kondigden ze een verkeersborden ontwerpwedstrijd aan.

Alle kinderen mochten in de verkeersweek een bord ontwerpen en van het ontwerp van de schoolwinnaar zou een echt verkeersbord gemaakt worden. Na deze officiële opening was er tijd voor een toneelstukje door een aantal teamleden.

Dinsdag gingen de groepen 7 en 8 naar het DAF museum voor een stuk verkeerseducatie rondom voorrangsregels en een speurtocht in het museum. De groepen 5 en 6 konden op het parcours op het plein hun fietsvaardigheid laten zien.

Op woensdag was iedereen druk met het ontwerpen van zijn of haar verkeersbord. Donderdag gingen de groepen 5 en 6 naar het Dafmuseum voor informatie over de dode hoekspiegel en eveneens een speurtocht. ’s Middags was het schoolplein een verkeersplein geworden voor de fietsertjes en steppers van de groepen 1 t/m 4. Vooraf hadden de kleuters hun fietsen prachtig kunnen versieren.

De bovenbouw groepen hielden zich vandaag bezig met fietsreparaties onder leiding van een paar echte fietsenmakers. Al gauw bleek dat dit toch wel een echt vak is. Maar we hebben wel veel geleerd !

Vrijdag was alweer de laatste dag van de verkeersweek. ’s Middags gaf elke groep een presentatie op het toneel in de aula rondom het thema verkeer. Er was voor elk wat wils te zien: zang, dans, toneel , playback en een heuse quiz gemaakt door de leerlingen van groep 8. De leerkrachten van de onderbouw moesten het opnemen tegen de leerkrachten van de bovenbouw wat betreft hun verkeerskennis.

Na deze zinderende wedstrijd was het tijd voor de echte finale! Wie had het winnende verkeersbord ontworpen dat als een echt verkeersbord op het schoolplein zou komen hangen ?

Eerst werden de klassenwinnnaars bekend gemaakt en iedereen kreeg een prijsje. Maar de schoolwinnaar is : Yordie Zuidmeer uit groep 5. Hij ontwierp een blauw ‘je mag’ bord voor op het plein.

Het bord was al op het plein aangebracht en alle kinderen ouders en leerkrachten gingen mee naar buiten om de onthulling van het bord van dichtbij mee te maken. Yordie trok met één beweging de verpakking van het verkeersbord af en onder luid gejuich kwam het bord tevoorschijn: je mag (met een zachte bal) hier voetballen.

We kijken terug op een hele leerzame en leuke week. De kroon op het werk van de verkeerscommissie die bestaat uit leerkrachten en ouders is het behalen van het Brabants Veilligheidslabel waarmee de Regenboog laat zien dat het haar ernst is met de verkeersopvoeding.