Oude coalitie weer aan de slag

Wij zijn natuurlijk reuze benieuwd naar het coalitieprogramma van DGG, CDA, PvdA/GroenLinks en DPM. Volgens een eerder persbericht komt er een manifest en 8 programma’s. Duidelijke programma’s en duidelijke keuzes meldde Frans Stravers op 2 april. Dat houden we wel van in de Coevering. We zullen deze 8 programma’s boven ons bed hangen en de politiek herinneren aan de afspraken mochten ze ooit gaan afwijken van hun beloftes. Zo snel we meer informatie hebben krijgt u dat van ons.

Uit het Eindhovens Dagblad

Oude coalitie weer aan de slag
Door VANDA VAN DER KOOI

GELDROP – Als laatste gemeente in de regio heeft nu ook Geldrop-Mierlo de coalitie rond. Na zeven weken van besloten vergaderingen zijn DGG, PvdA/GroenLinks, CDA en Dorpspartij Mierlo eruit. De leider van de formatie, DGG-lijsttrekker Frans Stravers, wilde gisteravond echter nog niet reageren op vragen hierover. De lange duur van de onderhandelingen is opmerkelijk, daar de vier partijen de afgelopen twee jaar ook al een coalitie vormden en het grootste deel van hun oude coalitieprogramma nog niet hebben uitgevoerd. Eerder gaf Stravers aan dat de formatie veel tijd kostte omdat de partijen een uitgebreid programma schrijven over de koers van de nog jonge gemeente.

Geldrop-Mierlo krijgt één nieuwe wethouder, Mierlonaar Wim Vissers, voorheen fractieleider van de PvdA/GroenLinks. Wil Maasakkers van DGG, Bas van den Tillaar van het CDA en Renée Hoekman van de Dorpspartij Mierlo blijven aan als wethouder.

Vóór Vissers had het college van B en W ook al een wethouder van PvdA/GroenLinks: Laurent Sommer. Hij kwam uit Geldrop. Nu krijgt de fusiegemeente drie wethouders uit Mierlo en nog maar één wethouder uit het grotere Geldrop: Maasakkers.

De coalitie is woensdagavond laat beklonken. Formateur en DGG-lijsttrekker Stravers wilde dit toen echter niet formeel tegenover deze krant bevestigen, omdat hij eerst alle raadsleden wilde informeren. Dit deed hij woensdagavond laat nog via e-mail. Ook gisteren wilde hij echter nog geen informatie aan de pers verstrekken, over de plannen van de nieuwe coalitie bijvoorbeeld of over de portefeuilleverdeling van de wethouders. „Daar hebben we afspraken over gemaakt. Dat anderen die afspraak schenden en al informatie geven over het nieuwe college, daar heb ik niks mee te maken“, aldus Stravers. „Ik houd me wel aan de afspraak.“ Hij gaf aan dat hij verwachtte vandaag met een verklaring te kunnen komen over de nieuwe coalitie en de beleidsplannen.