Er zijn toch nog geen ongelukken gebeurd.

Er zijn toch nog geen ongelukken gebeurd

De wijk de coevering kent al een lange geschiedenis. Het begon als wijk van liefdeloosheid. Maar er waren vrijwilligers die de wijk een ander aanzicht gaven. Die een wijkvereniging oprichten en enkele wijkgebouwen bouwden als eerste in Geldrop.

Een van de grote pioniers was ik zelf. Haalde de jeugd van de straat, organiseerde discoavonden voor de jeugd. Want ik vond dat mijn kinderen op moesten groeien in een wijk waar burgers op kwamen voor zich zelf en waar kinderen onbevangen op konden groeien. Veel strijd hebben wij geleverd al die jaren met de gemeente over bouwplannen, wegenstructuur, snelheidsbeperkende maatregelen. Want de wegen waren kaarsrecht en snelheden van 70 a 80 km waren heel normaal.

Wij waren een stelletje dwarsklepels vond het gemeentebestuur. Het uitzicht was goed, waar praten we over, tot het eerste slachtoffer viel.

klik op de link hieronder om verder te lezen.

Inspraak en participatie was een van de dingen die altijd hoog bij mij in het vaandel stonden want wie weten beter aan te geven waar de knelpunten zijn dan de bewoners zelf, Zij die dagelijks met de zaken geconfronteerd worden.

Want wat is namelijk het geval. Door de nieuwe verkeersmaatregelen durft mijn ene dochter die in de Coevering woont haar fietskar niet meer te gebruiken. Zij bracht haar kind naar school, fietste over de hobbel en haar fietskar kiepte bijna om. Mijn vrouw fietste naar mijn dochter via de Bosrand en schoot bijna met haar wiel in de spleet die er zit tussen de hobbel en het fietsgedeelte.

Toen ik zelf naar mijn dochter fietste vloog er een auto met zeker 60 km langs mij heen toen ik in de versmalling zat, en ja ik ben het uit gaan proberen. Als je met 60 a 65 over de hobbel rijd merk je haast niets, althans veel minder dan je 30 rijd dus wat is dan het resultaat.

Dan heb ik ook nog een gehandicapte dochter, zij rijdt op een driewieler. Ook voor haar is het fietspad te smal en het lukt haar alleen als ze midden over de hobbel fietst. Haar gezichtsvermogen is beperkt maar gelukkig is haar gehoor goed ontwikkeld. Zij wacht nu net zo lang tot ze niets meer hoort en vervolgd dan haar weg. Om bij haar zus te kunnen komen van de Goorstraat tot de Heidezoom heeft ze soms een half uur nodig. En dat allemaal dank zij de nieuwe inrichting van de weg.

En dan zal ik het maar niet hebben over de op en afritten voor gehandicapten op de hoeken van trottoirs want dat is soap nummer twee. Of het in gevaar brengen van de fietser op het kruispunt Witte de Withstraat-Goorstraat. Als u weet dat mij dat drie jaar heeft gekost om het daar voor de fietser veilig te maken en dat wordt nu zonder een woord weggevaagd dan weet u hoe ik mij nu voel. 30 km zones zijn veilig als men ze goed uitvoert, maar hoe ik hierover denk hoeft ik u niet meer uit te leggen denk ik. En vind u het gek als ik de uitspraak lees in de krant van een wethouder die zegt er zijn toch geen ongelukken gebeurd dat ik dan echt kwaad wordt.

Ik denk ik dat het nieuwe dualistisch systeem hier mede debet aan is plus het politieke gevoel van macht. De gemeenteraad stelt middelen ter beschikking en het college voert uit. Het is dan zaak dat de wethouder deskundigheid bezit in die taken waar hij verantwoordelijk voor is omdat anders net als nu de ambtenaar bepaald wat en hoe het gebeurd. Dat is de ambtenaar niet aan te rekenen want hij is ook niet verantwoordelijk. Hij is de deskundige die adviseert en het college is degene die de besluiten neemt en pas dan mogen ambtenaren het uitvoeren. Het is dus van het grootste belang dat wethouders die door de gemeenteraad worden benoemd voldoende kennis bezitten om hun taak goed uit te voeren. Want alleen dan zal de Coevering en oranjeveld veilig worden voor alle verkeersdeelnemers en kunnen we weer veilig over straat.

Helaas zal er dan kapitaalverlies optreden maar dat staat niet in verhouding met het gevoel van onveiligheid die nu volop aanwezig is.

Als u alles goed volgt weet u dat in 30 km gebieden alle verkeersdeelnemers gelijk zijn, en dat automobilisten altijd de klos zijn als ze een zwakkere verkeersdeelnemer aanrijden. Maar ook u weet dat een kras op een auto minder pijn doet dan een gebroken been of welk letsel dan ook. Ik heb het college nog een gezond 2006 toegewenst maar zij wonen ook niet in de Coevering.

Jan van Bussel actief inwoner van de Coevering

Een gedachte over “Er zijn toch nog geen ongelukken gebeurd.

 1. Harry Lefferts 26/01/2006 / 18:50

  Jan ik voel met je mee. Het is heel jammer dat het zo gelopen is.
  Ik denk dat a.s. maandag in de gemeenteraad de wethouder opdracht krijgt om e.a. te corrigeren.
  Weer een slechte inschatting gemaakt… Wie zal dat betalen?
  Verder vind ik dat de raad te gemakkelijk omgaat met dit soort fouten.De foto die getoond werd bij de voorinformatie gaf duidelijk een separate poort voor fietsers weer .

  Like

Reacties zijn gesloten.